Bursa de Valori București, noi maxime în primul trimestru din acest an

 

Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat cel mai bun prim trimestru din ultimii 7 ani, în perioada ianuarie – martie 2017, în ceea ce privește numărul de tranzacții (212.000), consemnând, totodată, cu o valoare totală tranzacționată de 2,4 miliarde lei, cel mai bun prim trimestru din ultimii 6 ani, potrivit raportului lunar al BVB transmis AGERPRES.

„Valoarea de tranzacționare înregistrată în piața reglementată la vedere a BVB în martie 2017 a depășit 1,2 miliarde de lei, nivel dublu comparativ cu martie 2016. Valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni s-a dublat în martie 2017 față de aceeași lună a anului trecut și a ajuns de la 5,5 milioane euro la 11,5 milioane euro. La nivelul primelor trei luni, valoarea medie zilnică a fost de 9,6 milioane euro, în creștere cu peste 61% față de primul trimestru al anului anterior”, se arată în comunicatul bursei.

Indicele BET-TR, cel care include companiile din indicele principal BET și dividendele acordate de acestea, a trecut pentru prima dată în istorie de pragul de 10.000 de puncte. Ședința din 31 martie 2017 a fost închisă la un nivel record de 10.077,45 puncte, avansul BET-TR fiind de peste 15% de la începutul anului.

O altă caracteristică a evoluției pieței a fost dată de faptul că în primul trimestru s-a înregistrat cel mai pozitiv sentiment din ultimii 5 ani în funcție de numărul de ședințe închise pe plus de indicele principal al pieței, precizează sursa citată. Prin urmare, BET a închis pe plus 36 de ședințe în primele trei luni.

Potrivit BVB, evoluția BET, indicele care măsoară cele mai lichide companii listate la BVB, a crescut cu aproape 14% în primul trimestru și a avut cea mai bună evoluție din rândul piețelor din Uniunea Europeană.

„Sentimentul pozitiv al investitorilor a fost reflectat în numărul ședințelor bursiere pe care indicele BET le-a închis pe plus. Faptul că am avut cele mai mari creșteri de la nivelul Uniunii Europene și că am avut o rată de creștere chiar și peste cea mai mare piață din regiune, Polonia, reprezintă un semnal puternic pe care investitorii îl au în legătură cu evoluția pieței de capital românești”, a spus CEO-ul BVB Ludwik Sobolewski.

Potrivit datelor BVB, evoluția indicelui principal în primul trimestru din 2017 arată pentru România o creștere cu 13,89%, în Polonia cu 11,71%, Bulgaria — 8,11%, Cehia — 6,46%, în timp ce Ungaria a înregistrat un declin cu 1,15%.

La rândul său, Lucian Anghel, președintele BVB, susține că România contează din ce în ce mai mult în regiune, în condițiile
în care piața locală este tot mai aproape să fie promovată la statutul de piață emergentă.

„Așteptările investitorilor privind politica de dividende, evoluția macroeconomică pozitivă cu mult peste creșterea economică din Uniunea Europeană, dar și faptul că piața locală e tot mai aproape să fie promovată la statutul de piață emergentă de FTSE Russell și că trei companii îndeplinesc deja criteriile MSCI ne arată că suntem pe drumul în care România contează din ce în ce mai mult în regiune,” a spus Lucian Anghel.