Numărul fumătorilor cotidieni și al deceselor din cauza fumatului au crescut în lume din 1990, în ciuda progreselor înregistrate în majoritatea țărilor de atunci și până în prezent, au avertizat joi cercetătorii, potrivit cărora războiul împotriva fumatului este departe de a fi câștigat, relatează AFP.
Un bărbat din patru și o femeie din 20 erau fumători cotidieni în 2015, respectiv aproape un miliard, potrivit raportului „Global Burden of Diseases”, întocmit de un consorțiu de oameni de știință.
Este o scădere semnificativă a proporției fumătorilor cotidieni în raport cu cea din urmă cu 25 de ani, în 1990, când un bărbat din trei și o femei din 12 fumau în fiecare zi.
Însă în pofida acestei ameliorări, numărul fumătorilor a crescut de la 870 de milioane în 1990 la peste 930 de milioane, din cauza creșterii demografice mondiale. Și numărul de decese atribuite tutunului — peste 6,4 milioane în 2015 — a crescut cu 4,7% în aceeași perioadă.
Mortalitatea ar putea să crească și mai mult, pentru că principalele companii din domeniul tutunului atacă agresiv noile piețe, în special în țările în curs de dezvoltare, avertizează raportul publicat în revista medicală „The Lancet”.
Tabagismul provoacă un deces din zece în lume, dintre care jumătate în numai patru țări: China, India, SUA și Rusia.
Împreună cu Indonezia, Bangladesh, Filipine, Japonia, Brazilia și Germania, ele reprezintă două treimi din consumul mondial de tutun.
„Tabagismul rămâne al doilea factor de risc de deces precoce și de invaliditate” după hipertensiunea arterială, potrivit autorului principal Emmanuela Gakidou, sl Institutului de măsurare și de evaluare a sănătății din cadrul Universității din Washington.
Anumite țări au înregistrat o puternică reducere a tabagismului cu o combinație de taxe mai ridicate, campanii de educare, avertizări și programe de ajutorare a celor care vor să se lase de fumat.
Brazilia, de exemplu, și-a redus proporția fumătorilor bărbați de la 29% la 12% în perioada de 25 de ani analizată, în timp ce procentul fumătoarelor a scăzut de la 19 la opt.
În schimb, Indonezia, Bangladesh și Filipine — cu 47%, 38% și 35% dintre bărbați fumători — nu au înregistrat progrese între 1990 și 2015.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul bărbaților și al femeilor fumătoare din Africa subsahariană va crește cu 50% până în 2025 în raport cu 2010.
Mortalitatea care se va înregistra în țări cu venit scăzut și intermediar va fi probabil „enormă”, notează specialistul britanic John Britton, într-un comentariu în „The Lancet”.
Este posibil ca jumătate dintre fumătorii cotidieni, respectiv o jumătate de miliard, să moară prematur, dacă nu renunță la fumat, a adăugat el.