Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o ședință de lucru cu reprezentanții administrației publice locale din raionul Orhei. Dialogul purtat s-a referit la prioritățile de activitate ale Cabinetului de miniștri, la importanța consolidării interacțiunii dintre autoritățile centrale și locale, precum și la proiectele de modernizare a Republicii Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Pavel Filip a remarcat că vizita la Orhei are loc după o serie de deplasări peste hotarele țării și discuții purtate cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. În context, Premierul a spus că există o deschidere pentru cooperare, atît din partea ţărilor vecine: România și Ucraina, cît și din partea statelor și instituțiilor europene. „Reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană a fost una pozitivă și constructivă. Am trecut în revistă rezultatele obținute pînă în prezent și am stabilit prioritățile pentru perioada următoare. În extern Republica Moldova este privită acum cu alţi ochi, am reuşit să întoarcem încrederea partenerilor de dezvoltare”, a declarat Pavel Filip.
De asemenea, șeful Cabinetului de miniștri a făcut o retrospectivă a activității Guvernului în anul 2016 și a remarcat că acțiunile întreprinse au avut ca scop stabilizarea situației în țară și recăpătarea încrederii cetăţenilor și a partenerilor externi în instituțiile statului. „Anul trecut am reușit să înregistrăm o creștere economică de 4%, iar rata inflației a fost una dintre cele mai scăzute, de 3,5%. Am reușit să plătim la timp salariile și indemnizațiile sociale, iar în unele cazuri chiar să le majorăm și să le indexăm. Mai mult ca atît, am lansat și o serie de reforme importante la sfîrșit de an, care au ca scop ridicarea nivelului de trai în Republica Moldova”, a menționat Prim-ministrul.
În același timp, Premierul a spus că reforma sistemului de pensii, care a fost adoptată și este pusă în aplicare începînd cu anul curent, vine să stabilească un sistem echitabil și să mărească veniturile persoanelor în etate. Această reformă presupune o nouă abordare, pensia va fi direct proporțională cu salariul primit și impozitele achitate, iar persoanele care deja sînt în sistem vor beneficia de recalcularea pensiei. De asemenea, au fost eliminate condițiile preferențiale de pensionare pentru unele categorii de funcționari, inclusiv pentru deputați, miniștri și judecători.
Totodată, Pavel Filip a spus că o altă reformă prioritară este cea a administrației publice. În acest sens, deja a avut loc restructurarea Cancelariei de Stat, urmînd optimizarea funcţionalităţii ministerelor și a agențiilor de stat, după care va fi implementată reforma administrației publice locale și cea administrativ-teritorială. „Statul este puternic prin instituțiile sale și anume prin reforma administrației publice urmărim fortificarea capacităților funcționarilor. Ne dorim o structură mai suplă, dar cu capacități mai bune”, a specificat șeful Executivului.
Referindu-se la prioritățile pentru viitor, Pavel Filip a remarcat că Guvernul a inițiat lupta cu salariile în plic, reforma sistemului de sănătate publică, a medicinii primare și a sistemului spitalicesc. La fel, Premierul a spus că urmează reforme și în sfera socială, precum cea a sistemului de acordare a gradului de dizabilitate și cea a Agenției pentru ocuparea forței de muncă. În context, șeful Cabinetului de miniștri a îndemnat autoritățile locale să se implice activ în implementarea măsurilor ce vin să îmbunătățească viața cetățenilor. „Trebuie să muncim împreună, să depunem eforturi comune și să oferim cetățenilor un trai decent”, a conchis Pavel Filip.
Dialogul purtat cu reprezentanții administrației publice locale din raionul Orhei a fost unul interactiv, fiind discutată problema modernizării infrastructurii mai multor edificii de utilitate publică, dar și dificultățile pe care le întîmpină oamenii de afaceri din regiune.