Rusia a anunțat vineri suspendarea acordului cu Washingtonul privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, după loviturile americane împotriva unei baze a forțelor siriene, relatează France Presse.
„Partea rusă suspendă Memorandumul cu Statele Unite ale Americii privind prevenirea incidentelor și siguranța zborurilor în timpul operațiunilor din Siria” desfășurate de aviația rusă și americană, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, într-un comunicat.
Rusia și SUA au semnat acest Memorandum de înțelegere care conține reguli și restricții pentru a împiedica eventuale incidente între avioanele celor două țări în spațiul aerian al Siriei, în octombrie 2015, la câteva săptămâni după începerea intervenției ruse în sprijinul regimului de la Damasc.
Aviația rusă și americană efectuează în special lovituri aeriene împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.
Documentul insistă asupra profesionalismului de care trebuie să dea dovadă piloții, recomandând utilizarea anumitor frecvențe radio comune și preconizând crearea unei linii de comunicație secundară la sol.
Baza Shayrat, din provincia Homs (centrul Siriei), a fost lovită în jurul orei 00:40 GMT de 59 de rachete Tomahawk trase de pe distrugătoarele americane USS Porter și USS Ross, care se aflau în partea de est a Mediteranei.
Aceste lovituri intervin după un presupus atac chimic în localitatea Khan Shaykhun, provincia Idlib, imputat regimului sirian de către Washington, dar negat de către Damasc.
„Noi am cerut Consiliului de Securitate să țină o reuniune de urgență pentru a discuta situația”, a subliniat Maria Zaharova, denunțând o „abordare nechibzuită” din partea Washingtonului.
„Este evident că loviturile cu rachete au fost pregătite în avans (…) și decizia cu privire la aceste atacuri a fost luată înaintea evenimentelor de la Idlib, care nu au servit decât ca pretext pentru o demonstrație de forță”, susține aceasta.