Breaking News

Prețurile la țiței și la activele de refugiu, în urcare, după atacul aerian al SUA în Siria

Principala reacție a piețelor financiare la atacul american cu rachete asupra unei baze aeriene din apropierea orașului sirian Homs a reprezentat-o creșterea cu 2% a prețului la petrol, vineri cotația barilului de petrol Brent depășind 56 de dolari, transmite BBC.

Jeffrey Halley, analist la Oanda, susține că loviturile aeriene ale SUA împotriva Siriei vor avea în mod potențial implicații importante pe piața petrolului.

Siria are o producție limitată de țiței, iar faptul că este situată în Orientul Mijlociu și alianțele sale cu marii producători de petrol au sporit temerile privind extinderea conflictului ar putea duce la întreruperea livrărilor.

„Care va fi răspunsul Iranului și al Rusiei, doi dintre cei mai mari producători de țiței din lume și aliați ai regimului Assad? Va trebui să așteptăm aceste răspunsuri pe parcursul zilei”, a declarat Halley.

Atacul american cu rachete adaugă o problemă complexă la evoluțiile geopolitice care nu a existat până acum, apreciază analistul Michael Hewson, de la CMC Markets, în Londra.

Acesta a adăugat: „Piețele din Europa vor reflecta probabil la această escaladare a tensiunilor și vor deschide în scădere, iar prețul aurului va crește, deoarece activele de refugiu atrag fluxuri de capital”.

Dolarul s-a depreciat cu 0,6% în timp ce yenul s-a apreciat. Vineri dimineață, dolarul se tranzacționa la 110,14 yeni, dar apoi s-a redresat ușor, la 110,635 yeni.

Pe piața spot, prețul aurului înregistra vineri dimineață o creștere de 1,2%, până la 1.262,46 dolari uncia.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna mai a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultima lună, apoi a scăzut ușor, până la 52,50 dolari. La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie s-a stabilizat la 55,66 dolari.

Aceste lovituri, prima operațiune militară a SUA împotriva regimului sirian, au fost efectuate cu „59 de rachete de croazieră” Tomahawk, a indicat Casa Albă, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat „asociată programului” de arme chimice al Damascului și „direct legată” de evenimentele „oribile” de marți.

Marți, un atac chimic imputat armatei siriene împotriva orașului Khan Shaykhun, din nord-vestul Siriei, s-a soldat cu cel puțin 86 de morți și a provocat indignarea internațională. Imaginile cu victime, femei și copii, agonizând au șocat lumea.