Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat şedinţa grupului de lucru privind modificarea Codului muncii. Potrivit reprezentanţilor mediului de afaceri, actualul Cod al muncii conţine o serie de carenţe, care creează confuzii, contradicții și dificultăți în aplicare. Pentru depăşirea acestor lacune, grupul de lucru, creat prin dispoziţia Guvernului, s-a întrunit în 11 şedinţe şi a formulat propuneri de modificare a 36 de articole din legislația muncii. Scopul acestor schimbări este modernizarea legislaţiei muncii şi readucerea echilibrului între drepturile și obligaţiile salariaților și angajatorilor, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că este important ca statul să exercite rolul de regulator, astfel ca, pe de o parte, să fie protejate drepturile angajaţilor, iar, pe de alta, să se ţină cont de interesele angajatorilor. O asemenea abordare ar stimula angajatorii să desfășoare o activitate transparentă, pentru a evita plata salariilor în plic și evaziunea fiscală, dar și ar contribui la promovarea investițiilor și la crearea locurilor de muncă.
În urma discuţiilor, s-a decis că grupul de lucru îşi va continua activitatea, dat fiind că perfecţionarea legislaţiei este un proces continuu. Prioritară este reducerea listei actelor pe care trebuie să le dețină angajatorii în domeniul relațiilor de muncă, care sînt verificate de către inspectorii de muncă.
Proiectul de modificare a Codului muncii va fi propus pentru discuţii în cadrul Comisiei naţionale tripartite pentru consultări publice Guvern – Sindicate – Patronate. În paralel, documentul va fi transmis spre avizare instituțiilor responsabile.
Totodată, unii reprezentanți ai Asociațiilor oamenilor de afaceri, prezenți la şedinţă, au menţionat necesitatea elaborării unui nou Cod al muncii, conform celor mai bune practici internaționale, în proces fiind antrenați experți străini și locali, contractați cu ajutorul partenerilor de dezvoltare.