Trump încearcă să calmeze disensiunile interne de la Casa Albă

De la venirea la putere a lui Donald Trump în urmă cu 11 săptămâni, conflictul ideologic între ginerele său Jared Kushner și consilierul său strategic Stephen Bannon s-a amplificat constant, o dispută care riscă să amenințe mandatul președintelui american, comentează marți agenția France Presse.

Totul părea pașnic luni în grădina de trandafiri a Casei Albe. Principalii colaboratori ai lui Donald Trump discutau la soare, așteptând începutul ceremoniei de depunere a jurământului de către Neil Gorsuch, care tocmai fusese confirmat de Senat ca cel de-al nouălea judecător al Curții Supreme.

„Se spune mereu că cea mai importantă putere a președintelui este puterea de numire. Și am făcut-o în primele 100 de zile”, a declarat președintele.

Însă confirmarea judecătorului Gorsuch este una din puținele victorii politice ale acestor prime 100 de zile, al căror orizont se profilează deja, la sfârșitul lunii aprilie. Însă în interiorul Casei Albe, colaboratorii sunt împrăștiați, împărțiți între direcții divergente, epuizați de zvonuri, demisii și remanieri.

Primul consilier pentru securitatea națională, Michael Flynn, a fost forțat să demisioneze. Secretarul general adjunct, Katie Walsh, a plecat.

Însă acestea nu au calmat luptele intestine, care au fost suspendate în timpul campaniei electorale în fața inamicului comun Hillary Clinton, dar care acum ies la suprafață.

De o parte, există facțiunea Bannon. Fostul director al site-ul de știri pro-Trump Breitbart.com, în vârstă de 63 de ani, a condus ultima parte a campaniei lui Donald Trump, până la victoria surpriză din noiembrie.

Promovat consilier strategic, s-a lăudat în privat că, practic, a format el însuși primul guvern Trump. Fapt excepțional pentru un consilier politic, el a făcut parte oficial din Consiliul pentru Securitate Națională, unde generali și miniștri iau decizii privind marile chestiuni legate de apărare și politica externă.

Însă a fost retras recent din consiliu, ceea ce pentru el înseamnă o slăbire a poziției.

În caricaturi, el este reprezentat ca Moartea. În cartiere din Washington, fief democrat, au apărut afișe care fac apel la destituirea ‘președintelui Bannon’.

Naționalist și protecționist, Stephen Bannon a orchestrat primul decret prezidențial anti-imigrație semnat de Donald Trump, dar suspendat de justiție, a spus despre presă că este ca un ‘partid de opoziție’ și a anunțat că unul dintre pilonii președinției Trump este ‘deconstrucția statului administrativ’.

De cealaltă parte, se află tabăra Kushner, considerat ca fiind mai moderat și mai favorabil globalizării.

Jared Kushner, 36 de ani, este căsătorit cu fiica cea mare a miliardarului, Ivanka. Numit asistent al președintelui, el pare să dețină portofoliul diplomatic.

Tabăra sa îl include pe fostul director al băncii Goldman Sachs, Gary Cohn, consilier economic, iar influența lor a putut fi identificată în tergiversările lui Donald Trump pentru a-și aplica promisiunile protecționiste, în special renegocierea tratatului de liber-schimb nord-american sau impunerea de tarife vamale punitive împotriva Chinei.

Pentru susținătorii lui Stephen Bannon, cei din grupul Kushner sunt o specie invazivă de ‘democrați’ în cadrul guvernului republican, care l-ar împiedica pe președinte să își pună în practică promisiunile față de clasele populare.

Disensiunile sunt atât tactice, cât și strategice, iar în fiecare săptămână ecoul lor ajunge în presă, dând impresia unei Case Albe în derivă.

Donald Trump a decis recent să intervină, cerându-le lui Bannon și Kushner să facă pace, potrivit unor responsabili. Cei doi consilieri s-au întâlnit săptămâna trecută.

Însă rivalitatea este accentuată de susținătorii lor din afara guvernului. Site-ul Breitbart publică articol după articol criticându-l pe Jared Kushner pentru presupusele sale conflicte de interese și pentru ‘CV-ul său slab din punct de vedere diplomatic’.

Susținătorii lui Bannon îl acuză Kushner că oferă informații presei împotriva favoritului lor.

Războiul este atât de intens, încât purtătorul de cuvânt al Casei Albe nici măcar nu mai încearcă să îi nege existența.

„Motivul pentru care președintele a format această echipă este că își dorește să primească puncte de vedere diferite. El nu vrea un proces de gândire monolitic la Casa Albă”, a declarat Sean Spicer.

În calitate de dezvoltator imobiliar, Donald Trump a încurajat mereu acest tip de concurență internă în cadrul companiilor sale, un fel de lege a celui mai puternic.

Însă dacă liderul republican nu va reuși să îi facă pe toți să lucreze împreună într-un mod coerent, zilele frumoase din grădina de trandafiri de la Casa Albă ar putea fi tot mai rare, încheie AFP.