CEDO nu are jurisdicție în ce privește referendumul din Turcia, afirmă ministrul turc al justiției

Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu are jurisdicție pentru a decide în legătură cu referendumul de duminică prin care președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a sporit prerogativele, a afirmat joi ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, informează Reuters.

Principala formațiune turcă de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), se numără printre cele care au cerut anularea referendumului, această formațiune menționând că ia în calcul și sesizarea Curții Constituționale și apoi a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Suspiciunile de fraudă ale opoziției sunt generate de o decizie anunțată în timpul scrutinului de Înaltul Consiliu Electoral (YSK) de a considera valide buletinele de vot nemarcate cu ștampila oficială a autorităților electorale, în timp ce observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și ai Consiliul Europei au atras atenția că acesta a avut loc în condiții inechitabile.

„Dacă opoziția face apel la Curtea Constituțională, aceasta nu are altă opțiune decât de a-l respinge”, a declarat ministrul turc al justiției pe canalul de televiziune de știri A Haber. Opoziția „poate apela și la CEDO, dar nu poate obține nici acolo vreun rezultat pentru că acordurile semnate de Turcia nu dau partidelor dreptul de a apela” la CEDO, a explicat Bekir Bozdag.

Acesta a reiterat criticile guvernului față de raportul observatorilor europeni în sensul că referendumul s-a derulat în condiții inechitabile, calificând aceste concluzii drept incorecte și lipsite de obiectivitate. „Cei care au pregătit acest raport sunt părtinitori”, a mai afirmat ministrul.

Înaltul Consiliu Electoral (YSK) al Turciei a respins miercuri reclamațiile depuse de partidele de opoziție care au cerut anularea referendumului, iar marți ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, a respins apelul Uniunii Europene pentru inițierea unei anchete asupra unor presupuse nereguli, afirmând că „o astfel de declarație speculativă din partea unui purtător de cuvânt nu poate fi acceptată” și cerând UE să respecte „procesele democratice”.