Copiii ai căror mame au folosit frecvent telefoanele mobile în timpul sarcinii au un risc mai mare de a deveni hiperactivi, potrivit unui studiu recent, citat de Reuters. Cu toate acestea, cercetătorii nu le sfătuiesc pe femei să își închidă telefoanele mobile, ci să ia în calcul și stilul de creștere a copiilor ca potențial factor declanșator.
Conducătoarea studiului, Laura Birks, și colegii săi au analizat date de la peste 80.000 de perechi mamă-copil din Danemarca, Spania, Norvegia, Olanda și Coreea. Cercetătorii au descoperit informații consistente care dovedesc o creștere a riscului de declanșare a problemelor comportamentale — în special hiperactivitatea — la copiii cu vârste între 5 și 7 ani, impactul fiind proporțional cu durata de utilizare a telefonului mobil în timpul sarcinii.
Ținând cont că nu există nici un mecanism biologic cunoscut care face ca radiațiile emise de telefon în timpul perioadei prenatale să determine hiperactivitatea la copiii mici, rezultatele au fost surprinzătoare, după cum a recunoscut Birks, doctorandă în biomedicină în cadrul Barcelona Institute for Global Health din Spania. Asocierea a fost confirmată în cinci țări și pe mai multe perioade de timp.
Copiii ai căror mame au declarat că au purtat cel puțin patru convorbiri la telefonul mobil pe zi — sau care au vorbit la aceste dispozitive peste o oră pe zi — manifestau un risc cu 28% mai mare de fi hiperactivi prin comparație cu cei ai căror mame au raportat că au fost angajate în unul sau mai puține apeluri pe zi, în medie — au descoperit cercetătorii după ce au luat în calcul o gamă largă de variabile, precum vârsta femeilor, statutul marital și educația.
Cercetările au fost realizate pe mai multe perioade de timp, din 1996 până în 2011. Din acestea, o singură analiză, prima, realizată în Danemarca începând din 1996, a dispus de îndeajuns de multe femei care nu folosiseră niciodată telefoanele mobile în timpul sarcinii pentru a studia această categorie de persoane. Potrivit concluziilor generale, copiii acestor mame au avut cel mai mic risc de a dezvolta probleme comportamentale și emoționale dintre toți cei incluși în studiul publicat în ”Environment International”.
În pofida concluziilor descoperite, Laura Birks nu le sfătuiește pe viitoarele mame să își închidă telefoanele mobile. Potrivit acesteia, nu se poate spune cu certitudine dacă radiațiile electromagnetice emise de aceste dispozitive sau alți factori — precum stilul de creștere a copilului — ar putea explica legătura dintre utilizarea telefoanelor mobile de către femeile gravide și problemele de comportament apărute la copii. ”Aș zice ca aceste rezultate să fie interpretate cu precauție și totul să fie făcut cu moderație”, a declarat aceasta într-un interviu acordat sursei citate.
Dr. Robin Hansen, medic pediatru și profesoară la Universitatea Davis din California, care nu a fost implicată în acest studiu este, însă, de părere că nu radiațiile de la telefonul mobil sunt cele care sporesc riscul de apariție a problemelor comportamentale la copii, ci alți factori, precum stilul de creștere a acestora și obiceiurile și personalitatea părinților. Hansen susține că în cazul în care părinții acordă o atenție mai mare telefoanelor mobile în detrimentul copiilor, aceștia din urmă învață rapid cum să le atragă atenția după care tânjesc. ”Abia atunci când plângi, arunci cu ceva sau faci mult zgomot părinții tăi își mută atenția de la telefon la tine”, a explicat ea. ”Acest lucru încurajează hiperactivitatea, comportamentul de atragere a atenției”, a adăugat Hansen.