Lacunele în asigurarea vaccinării împotriva rujeolei au condus la apariția de focare ale acestei boli foarte contagioase în Europa în anul precedent, afectând atât copii, cât și adulți tineri, au anunțat luni oficiali din domeniul sănătății, citați de Reuters.
În primele două luni din 2017, peste 1.500 de cazuri de rujeolă au fost raportate în 14 țări europene din cauza „unei acumulări de indivizi nevaccinați”, au declarat oficiali din cadrul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
În zece țări — Austria, Belgia, Croația, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Spania și Suedia — numărul cazurilor raportate în perioada ianuarie — februarie 2017 au depășit dublul celor înregistrate în primele luni ale anului 2016.
„Este inacceptabil să aflăm că adulți și copii mor din cauza bolii în condițiile în care sunt disponibile vaccinuri sigure și rentabile”, a declarat comisarul european pentru sănătate Vytenis Andriukaitis într-un răspuns referitor la datele ECDC.
Rujeola este un virus foarte contagios care se răspândește prin contact direct și prin aer. Boala poate fi prevenită cu ajutorul unui vaccin sigur și eficient, însă din cauza lacunelor în ceea ce privește imunizarea rămâne unul dintre cei mai importanți factori care conduc la decesul copiilor din lumea întreagă, notează sursa citată.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), rujeola este una dintre cauzele principale de deces în rândul copiilor, în 2015, pe plan global, înregistrându-se 134.200 de decese asociate acestei boli.
În 12 luni, începând de la 1 martie 2016 la 28 februarie 2017, în total 5.881 de cazuri de rujeolă au fost raportate în Europa. În România au fost înregistrate 46% dintre acestea, iar 24% s-au raportat în Italia și 9% în Marea Britanie, notează Reuters.
Conform raportului ECDC, unul dintre aspectele cele mai îngrijorătoare ale focarelor recente din Europa este faptul că acestea au vizat grupuri de persoane cu vârste mai înaintate, pe lângă copii. În 2015 și 2016, în circa o treime din totalul cazurilor de rujeolă din Europa au fost vizați adulți cu vârste de peste 20 de ani.
„Acoperirea lacunelor în ceea ce privește imunizarea adolescenților și adulților care nu au beneficiat în trecut de vaccinări, ca și consolidarea programelor obișnuite de imunizare a copiilor, vor fi vitale pentru prevenirea focarelor”, se menționează în raport.
Încrederea în programele de imunizare reprezintă o problemă importantă pentru sănătatea populației la nivel mondial, lipsa acesteia conducând la refuzul unor vaccinuri ce pot salva viața. Potrivit experților, atitudinile negative ar putea fi cauzate de controversele legate de efectele secundare suspectate și de ezitarea manifestată de unii medici de familie.
Mulți adulți nu realizează importanța vaccinurilor pentru imunizarea contra unor afecțiuni precum rujeola, considerând în mod fals că acestea îi afectează numai pe bebeluși și pe școlari, mai arată sursa citată precizând că stoparea posibilității de transmitere a bolii necesită o acoperire a vaccinării de cel puțin 95% folosindu-se dozele 1 și 2. Potrivit celor mai recente date pentru 2015, aria de acoperire a vaccinării pentru doza 2 contra rujeolei s-a situat sub 95% în 15 dintre cele 23 de state din Uniunea Europeană/Spațiul Economic European care au raportat cifrele, menționează ECDC. Aria de acoperire pentru doza 1 a fost sub 95% în 12 dintre cele 27 de țări care au transmis aceste date.
Scăderea ratei de vaccinare a condus la declanșarea de epidemii de rujeolă și rubeolă la nivelul regiunii europene care ar fi putut să fie prevenite, au atras atenția specialiștii potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Biroul pentru România al OMS în Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI) care se desfășoară între 24 și 30 aprilie și are ca slogan ”Vaccinurile sunt eficiente!”. Inițiată în 2005, SEI este marcată anual la nivel regional cu scopul de a sensibiliza și conjuga eforturile tuturor în lupta împotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare.