Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat marți că majorarea salariilor primarilor nu va afecta cu nimic legea salarizării unitare și nu va avea implicații asupra bugetului de stat.
„Nu o va afecta, pentru că în legea salarizării oricum primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de Consilii județene vor avea salarii peste ceea ce s-a votat astăzi. A fost un amendament al unui deputat PNL pe care l-am susținut în comisie, pe de o parte, pentru că nu are implicații asupra bugetului de stat, așa cum se știe, indemnizațiile aleșilor locali se dau din bugetele locale, deci nu aveam niciun motiv să ne opunem la acest lucru și în al doilea rând că ne-am dat seama că e, dacă vreți, o reparație, pentru că au crescut salariile în administrația publică locală cu 20%, dar nu și indemnizațiile celor mai importanți oameni din administrație, pentru că, până la urmă, asta sunt primarii și președinții de Consilii județene”, a spus Vasilescu, la Palatul Parlamentului.
Potrivit acesteia, chiar și cu această majorare, primarii și președinții de Consilii județene nu vor avea salariile cele mai mari din aparatul acestor instituții, ei fiind în continuare depășiți de alți angajați.
„Am dat de multe ori exemplul meu. Aveam salariu de 4.600 ca primar, este un salariu destul de mic în comparație cu ce exista în Primăria Craiova, pentru că toți șefii de direcții și secretarul aveau salarii peste cel al primarului, ceea ce sigur că nu este absolut deloc corect. Astăzi am dat doar o reparație foarte mică. (…) Primarul de comună are salariul sub al directorului de școală, sub al șefului de post. De fiecare dată noi, politicienii, cădem în populism și când e vorba de salariile aleșilor locali, de salariul parlamentarilor spunem că sunt mari și ele nu trebuie să mai crească, dar în momentul în care le compari cu cele din aparat să știți că și în Parlament parlamentarii, pe grila de salarizare, sunt mult sub secretarii Camerei și Senatului, sub majoritatea funcționarilor publici din aparat”, a încheiat ministrul Muncii.