Provocările schimburilor de studenți prin Erasmus+, discutate la Brașov de reprezentanții a 33 de universități din lume

 

Universitatea „Transilvania” găzduiește, pentru prima dată în istoria sa, „Săptămâna internațională-Iweek”, eveniment care se desfășoară de regulă în universități europene și care reunește, de luni, la Brașov, cadre didactice și membri ai personalului administrativ din 33 de universități din 12 țări din lume.

„Este un eveniment care se desfășoară de regulă în universități europene, însă pentru prima dată am avut curajul să organizăm un astfel de eveniment și la Brașov. Pentru prima dată reunim parteneri din 12 țări, din 33 de universități, care au venit la Brașov pentru un schimb de experiență, în primul rând la nivelul Programului Erasmus+. Știm cu toții că, începând cu 2015, când noua etapă a programului Erasmus+ a fost lansată, iar acesta a fost extins și la așa numitele țări partenere, cele care nu sunt membre ale Uniunii Europene, efectul a fost unul benefic însă a venit cu o serie de provocări în a organiza programul astfel încât să adresăm toate problemele pe care parteneriatele cu țări non-UE le implică”, a declarat, pentru AGERPRES, prorectorul responsabil cu internaționalizarea la Universitatea „Transilvania”, prof. Simona Lache.

În cadrul seminariilor, care vor avea loc pe parcursul celor cinci zile, partenerii din cadrul Programului Erasmus+ vor discuta despre problemele fiecăruia și despre modul în care acestea au fost rezolvate.

Vorbind despre provocările programului, Simona Lache a adăugat că, în primul și în primul rând, acestea țin de diferențele culturale ale participanților.

„Țările care sunt noi participante în acest program, în primul cunosc mai puțin fundamentele programului, aspectele legate de recunoașterea studiilor și este nevoie ca noi, ca și țări participante de mai mult timp în program, să le susținem și să le explicăm aceste aspecte. Dacă pentru un student din România, din Brașov, este ușor să realizeze o mobilitate într-o țară europeană pentru că există implementat sistemul Bologna și creditele transferabile, acest lucru nu este generalizat la nivelul altor țări și, prin urmare, primul aspect pe care trebuie să-l rezolvăm este legat de acest lucru”, a punctat sursa citată, care a adăugat că alte diferențe sunt legate de limbă, de oferta educațională, de elemente care țin de cultură.

Alte provocări care vor intra în discuție sunt legate de conceperea și organizarea contractelor. Dacă la nivel european există un set de cerințe comun și lucrurile se desfășoară mai ușor, la nivel internațional ‘banalul’ transfer de sume pentru studenți în conturi bancare se desfășoară într-un mod diferit.

„Suntem mulțumiți că, pe parcursul celor doi ani în care se derulează acest nou program, Universitatea ‘Transilvania’ a crescut substanțial, de la nouă universități partenere în anul 2015, avem în 2017 aplicate acorduri bilaterale pentru 45 de universități. Toate parteneriatele cu universitățile din afara spațiului european se dezvoltă punctual. Trebuie să vă spun că există o largă deschidere din partea Universității ‘Transilvania’, cât și a partenerilor noștri”, a adăugat prorectorul.

Pe lângă seminariile din fiecare zi, în cadrul evenimentului vor avea loc vizite la principalele obiective ale instituției de învățământ, dar și la facilitățile oferite studenților, respectiv cazare, activități, cultural-sportive. În fiecare zi, participanții vor vizita și obiective turistice din Brașov, Bran, Sinaia, Prejmer, iar vineri vor vizita Sighișoara.

‘Săptămâna internațională-Iweek’ se desfășoară sub genericul ‘La vremuri noi, aceleași practici? Cum să facem față provocărilor internaționale în calitate de participanți în programul Erasmus+’.

Anual, la Universitatea „Transilvania” din Brașov vin să studieze peste 100 de studenți străini, prin Programul Erasmus+. De asemenea, în jur de 200 de studenți brașoveni merg în țări din străinătate, pentru studiu și plasament practic, în cadrul aceluiași program european. În ultimii ani, Universitatea „Transilvania” și-a lărgit aria de parteneriate, astfel că la facultățile instituției de învățământ superior studiază tineri din Uniunea Europeană, dar și din țări ca Sri Lanka, Rusia, Maroc sau Argentina.

Evenimentul are loc în perioada 24 — 28 aprilie 2017, la el participând reprezentanții a 33 de universități din Italia, Finlanda, Franța, Letonia, Polonia, Portugalia, Spania, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Rusia și Turcia.