Breaking News

Consultări guvernamentale între Republica Federală Germania – Republica Moldova

Ședința pentru consultările guvernamentale între Republica Federală Germania – Republica Moldova a avut loc astăzi la Chișinău, avînd drept obiectiv definirea priorităţilor pentru cooperare, prin reînnoirea angajamentelor bilaterale, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.

Şedinţa a fost prezidată de Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, şi șeful Secției Europa de Est și Sud – Est și Caucazul de Sud, Ministerul Federal al Germaniei pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Republica Federală Germania, Dirk Schattschneider, cu participarea Ambasadoarei Republicii Federal Germane, Ulrike Knotz, şi a reprezentanţilor instituţiilor publice responsabile de diferite componente ale cadrelor de cooperare.

În debutul şedinţei, Lilia Palii a menţionat despre importanţa parteneriatului moldo-german: „Vreau să folosesc acest prilej pentru a exprima gratitudine Guvernului Germaniei pentru suportul continuu acordat Republicii Moldova în implementarea Agendei de Reforme, pentru contribuţia enormă în susţinerea parcursului european al ţării noastre, precum şi pentru toate programele de asistenţă care au contribuit şi contribuie în continuare la modernizarea ţării şi ridicarea bunăstării cetăţenilor”, a spus Secretarul General al Guvernului.

La rîndul său, Dirk Schattschneider a spus: „Republica Federală Germană susţine reformele guvernamentale. Noi ştim cît de mult se munceşte şi cît mai este de muncit. Lucrurile bune au fost începute, a fost creată o structură bună de reforme care trebuie să le desfăşuraţi, iar noi vă vom oferi tot suportul în implementarea acestora”.

Ambasadoarea Republicii Federal Germane, Ulrike Knotz, a punctat domeniile de cooperare pentru dezvoltare prin prisma Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Federale Germania privind cooperarea pentru dezvoltare, încheiat la Berlin la 10.07.2014. „Şi investitorii străini, şi cetăţenii aşteaptă o securitate juridică, o justiţie independentă, o administraţie bine formată, cu procese decizionale transparente şi stabile, instituţii de stat depolitizate, iar o luptă determinată împotriva corupţiei şi reformele ambiţioase vor reuşi să transforme Republica Moldova într-un loc mai bun pentru cetăţenii săi”, a declarat diplomatul german.

Discuţiile din cadrul consultărilor s-au axat pe domeniile de interes pentru Republica Moldova aliniate la agenda de reforme a Guvernului, printre care:

– Reforma administraţiei publice;
– Dezvoltarea economică durabilă, în special, pe filiera de atragere a investițiilor, inclusiv reforma învățămîntului vocațional;
– Dezvoltarea regională, în special, proiectele legate de apă și canalizare, modernizarea serviciilor publice locale;
– Justiție și anticorupție.

Urmare a discuțiilor din cadrul consultărilor guvernamentale, părţile au semnat Procesul – verbal prin care este notificat angajamentul de continuitate a relaţiilor de cooperare bilaterală.

Asistenţa totală a Germaniei pentru Republica Moldova acordată în perioada 1992 – 2017 a constituit 200 mln de euro, fiind acordată prin intermediul Agenţiei de Cooperare Internaţionale a Germaniei şi a Institutului de Credit pentru Reconstrucţie (KfW).