FeaturedFluxNational

Parchetul General despre dosarul alegerilor din 2009: Dezaprobăm tentativele de dezinformare a opiniei publice

 

Conducerea Ministerului Public dezaprobă „tentativele de dezinformare a opiniei publice” de natură a crea suspiciuni legate de modul în care procurorii desfășoară ancheta în dosarul privind alegerile prezidențiale din 2009, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook a instituției.

Pe pagina de Facebook a Ministerului Public au fost făcute joi mai multe precizări în legătură cu dosarul alegerilor prezidențiale din 2009, aflat pe rolul Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, „având în vedere comentariile difuzate prin intermediul unor instituții media, precum și declarațiile unor oameni politici”.

„Conducerea Ministerului Public dezaprobă tentativele de dezinformare a opiniei publice de natură a crea suspiciuni legate de modul în care magistrații procurori își desfășoară activitatea”, se subliniază în mesaj.

Parchetul arată că în acest dosar s-a început urmărirea penală „in rem”, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin.1 cu aplicarea art.5 din Codul penal (art. 248 rap. la art. 248 indice 1 din vechiul Cod penal), și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, prev. de art. 391 alin. 3 și 4 din Codul penal cu aplic. art.5 Cod penal (fost art. 62 alin. 3 și 4 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea președintelui României, modificată și republicată).

Procurorii spun că în acest dosar nu s-au efectuat modificări ale încadrărilor juridice, infracțiunile reținute în sesizare rămânând aceleași.

De asemenea, termenele de prescripție a răspunderii penale pentru faptele pentru care s-a început urmărirea penală sunt, potrivit legii vechi, art. 122 lit. b și c din vechiul Cod penal — de 10 ani, respectiv 8 ani în conformitate cu legea nouă — art.154 alin.1 lit.c din noul Codul penal.

„Potrivit art.155 din Codul penal, alin (1) și (2), cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, iar după fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripție. În condițiile în care comunicările oficiale referitoare la cauza penală invocată au fost făcute publice în datele de 24 și 26 aprilie 2017, subliniem faptul că orice alte informații referitoare la acest subiect sunt lipsite de un suport real. În acest context, reamintim faptul că, în activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor”, afirmă Parchetul General.

Parchetul General a anunțat luni că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări „in rem” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidențiale din decembrie 2009.

Jurnalistul Dan Andronic a scris că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.

În replică, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că întâlnirea organizată la el acasă a fost o „simplă cină”, unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic și Neculai Onțanu.

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button