Am ajuns să privim cearta dintre două femei. Nu este ciufuleală, chiar dacă astfel de scene, întâmplate în piețele publice ale comunității, sunt gustate de simpatizanții luptelor din arenă. Nu putem să ignorăm ceea ce am comentat între timp despre starea jalnică în care a ajuns relația interumană, ura și deznădejdea, care încep să ne descrie felul nostru de-a fi. Normalitatea tensiunii și a încrâncenării fac parte din gestul firesc de a ne saluta, de a ne lua în seamă, de a ne considera mai aproape de semenul nostru, dar nu pentru ”a-i întinde mâna”, ci pur și simplu pentru ”a-l îmbrânci”: ”Fir-ați ai dracului de pomanagii, bâşt de aici!” Această disperare nu doar din glas cât mai ales din comportamentul nostru diurn vrea să însemne nu calea ce dreaptă, cât mai ales fundătura în care am ajuns sau în care am fost înghesuiți! Nu ne mai aparținem, nici ca intenție și nici ca realizare. Suntem prizonierii celor care nu au ținut cont de ceea ce vrem și noi, preferând să ne confunde cu ”umplutura de sarmale”, astfel încât, ne regăsim doar în această masă tocată și amestecată, fără personalitate, ajutată să trăiască doar prin condimentarea cu fel de fel de spectacole, dintre cele mai ridicole în esență, dar care fac gălăgie și împrăștie strălucire.
Angela Merkel și Theresa May, cancelarul și primul ministru, nu ezită să-și ridice poalele în sus, încercând să egaleze spectacolul țigăncilor surprinse la furat. Gălăgie mare, scene șocante, lume adunată ca la urs.
Marea Britanie și-a mușcat mâna când și-a dat seama că Brexitul este deja o realitate și nu doar un mod de presiune asupra Uniunii Europene, față de care oricum avea un statut aparte și privilegiat, sângerând ca un spin împlântat adânc în inimile cel puțin a trei state europene: Germania, Franța și Italia. Din moment ce englezii au căzut în groapa săpată chiar de ei, cancelarul Germaniei nu vrea să scape pasărea din mână, drept pentru care începe deja să traseze direcția pe care cele 27 de state ale UE trebuie să o urmeze, cu precădere față de Marea Britanie!
În faţa camerei inferioare a Parlamentului german, Angela Merkel a anunţat că Marea Britanie nu va avea drepturi egale sau mai avantajoase decât ţările membre UE după ieşirea din blocul comunitar.
Afirmaţiile cancelarului german vin la o zi după ce Theresa May s-a întâlnit la Londra cu Jean-Claude Juncker şi cu negociatorul şef al Uniunii Europene. Discuţiile au fost caracterizate drept constructive de către premierul britanic.
La sfârșit de săptămână, şefii de state şi de guverne din ţările membre UE, fără Marea Britanie, se vor reuni pentru a stabili principiile directoare ale negocierilor privind Brexitul. Blocul comunitar speră să obţină garantarea drepturilor cetăţenilor europeni din Regat şi achitarea de către Londra a angajamentelor financiare deja asumate, estimate la 60 de miliarde de euro.
În același timp, premierul britanic, Theresa May nu a ezitat să se zburlească la UE, amenințând că Regatul Unit nu va permite o astfel de tratare, o astfel de condiționare, cu atât mai mult cu cât niciodată Marea Britanie nu a fost pusă în situaţia de a sta la rând sau de a folosi scara de serviciu, în timp ce intrarea principal este folosită de ”piperniciții din Est”, țări care până mai ieri nu îndrăzneau să ridice capul în fața Reginei!
Theresa May nu ezită astfel să constate cu glas tare, într-un discurs susținut la Leeds (nordul Angliei): „Celelalte 27 de țări europene sunt în curs să se unească împotriva noastră”. Premierul britanic a arătat că Merkel „a spus ca Marea Britanie îşi face iluzii privind procesul si că cele 27 de state membre ale UE sunt de acord”. În acest context, Theresa May a subliniat ca „negocierile vor fi dificile”.
Ne vom afla într-un nou moment critic, într-o nouă postură de a ne ține respirația până când doamnele Europei vor constata că Europa dorește cu totul altceva de la ele, chiar dacă ele cred că mâna lor întinsă trebuie mai întâi sărutată și mai apoi lăsată să mânuiască spada.
Între timp Turcia a făcut posibilă întoarcerea la Sultan, așa cum Rusia s-a întors de mult la Țar, iar SUA sunt pregătite să atace Coreea de Nord, ca un semn ”din mila Măriei Sale”.
Trăim din ce în ce mai periculos într-o lume din ce în ce mai accidentată!
ADI CRISTI