Economic

FMI: Grecia încă are nevoie de o reducere a poverii datoriei

Acordul dintre Grecia și creditorii săi internaționali, prin care se vor adopta mai multe reforme fiscale, va rezolva una din problemele care a blocat participarea financiară a Fondului Monetar Internațional la programul de asistență, dar încă este necesară o reducere a poverii datoriei, a anunțat marți un purtător de cuvânt al FMI, transmite Reuters.

FMI a susținut mult timp ideea că programul de asistență financiară al Greciei trebuie să conțină reforme pentru îndeplinirea țintelor de excedent fiscal și măsuri de reducere a datoriei (care se situează la aproximativ 180% din PIB), pentru ca instituția financiară internațională să participe la acesta, a explicat oficialul FMI.Într-o declarație comună cu creditorii europeni ai Greciei, FMI susține că: „Autoritățile elene și-au confirmat intenția de a implementa rapid acest pachet de măsuri. Acordul preliminar va fi completat în următoarele săptămâni de noi discuții privind o strategie credibilă pentru a ne asigura că datoria Greciei este sustenabilă”.

Grecia a ajuns marți la un acord cu creditorii internaționali, a anunțat ministrul de finanțe Euclid Tsakalotos. „A fost fum alb”, le-a declarat el reporterilor, folosind o analogie cu modul în care este anunțată vestea bună a alegerii unui nou papă.

„Negocierile pentru un acord tehnic s-au încheiat asupra tuturor problemelor (…) acum s-a deschis calea pentru discuții privind reducerea datoriilor”, a afirmat Euclid Tsakalotos.

În schimbul deblocării unor noi fonduri de ajutor, Grecia a fost de acord cu anumite reforme. Printre altele, măsurile se referă la sectorul energetic și la relațiile de muncă, precum și la reducerea pensiilor în 2019 și reducerea pragului de impozitare în 2020. Ar urma să rezulte economii la buget în valoare de 2% din PIB.

Luna trecută, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a precizat că Fondul Monetar Internațional nu se va alătura programului de asistență financiară al Greciei dacă va considera că datoria țării este nesustenabilă.

Conform termenilor celui de-al treilea acord de asistență convenit de Grecia cu creditorii internaționali, în valoare de 86 de miliarde de euro, autoritățile de la Atena trebuie să înregistreze în 2018 un surplus bugetar primar, care exclude costurile cu serviciul datoriei, de 3,5% din PIB. Acest nivel va trebui menținut pe termen mediu. Până acum, Grecia a primit 31,7 miliarde de euro din ajutorul internațional.

„Dacă datoria Greciei nu este sustenabilă, pe baza reglementărilor FMI și a unor parametri rezonabili, nu vom lua parte la program”, a răspuns Lagarde, întrebată fiind dacă FMI se va alătura programului de asistență financiară al Greciei în cazul în care datoria țării nu va fi restructurată.

Related Articles

Back to top button