Educatie

Zece profesori și antrenori din întreaga țară, laureați ai Premiilor Mentor pentru Excelență în Educație

Premiile Mentor pentru Excelență în Educație, ediția a VII-a, au fost decernate, marți, unui număr de zece profesori și antrenori, de Fundația pentru Comunitate și MOL România, în cadrul unei gale desfășurate la Teatrul Odeon din Capitală.

Invitatul de onoare al acestei ediții a Galei Premiilor Mentor a fost violonistul român Alexandru Tomescu care, în cadrul evenimentului, a susținut un recital cu vioara Stradivarius. El a vorbit, totodată, despre importanța recunoașterii profesorilor și antrenorilor care conduc generații întregi la succes și a spus că aceștia ar merita, pe lângă premii și diplome, „să aibă statui”.

„Trăim într-o lume în care suntem poate prea mult conectați către rezultate rapide, imediate. Avem cel mult răbdare să apăsăm un buton și să așteptăm să se încarce o pagină, or munca unui dascăl este foarte diferită de așa ceva, este poate o muncă de durată, este o muncă de viitor. Un profesor construiește pic cu pic, cărămidă cu cărămidă, construiește viitorii oameni, oameni care vor construi țara în care locuim noi, în continuare. (…) Suntem foarte grijulii cu obiectele noastre (…) dar profesorilor le încredințăm ceea ce avem noi mai de preț pe lumea aceasta și anume copiii noștri. (…) Așadar răspunderea pe care acești oameni o au este uriașă și cred eu că merită cu prisosință nu doar premii și diplome — sigur ele sunt foarte importante — dar merită la propriu să aibă statui. Cât mai multe statui de profesori aș vrea să văd tocmai ca să putem să le dăm recunoștința pentru că au făcut din noi ceea ce suntem în ziua de astăzi”, a spus Alexandru Tomescu.

Andras Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate, a precizat că programul, demarat în urmă cu 12 ani, a plecat de la ideea că în spatele fiecărui tânăr talentat, cu rezultate, se află un antrenor sau un profesor.

„De 12 ani organizăm acest program de promovare a talentelor și, pe parcurs, am ajuns la concluzia că, susținând tinerii talentați, de fapt în spatele fiecărui tânăr talentat cu rezultate bune se află cineva. Cine este acel cineva? Un antrenor, un profesor? Mergând mai departe am căutat antrenorii și profesorii care au un rol important în viața unui tânăr care, câteodată, chiar determină alegerea tânărului în viață, într-o meserie, într-o ocupație sau chiar în înțelesul vieții. Așa am ajuns să încercăm să recunoaștem în mod public această valoare educațională sau profesională de educație a antrenorilor și profesorilor. Anual premiem zece antrenori și profesori care au descoperit tineri talentați și au avut grijă de ei la începutul carierei lor”, a declarat Andras Imre, pentru AGERPRES.

Laureații Premiilor Mentor pentru Excelență în Educație, ediția a VII-a sunt: Petre Arnăutu — antrenor emerit de tenis de masă la Clubul Sportiv Școlar Slatina, Maria Peto — profesoară de fizică la Liceul Teoretic „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, Nicolae Antonescu — profesor de vioară și violă în cadrul Școlii Gimnaziale de Arte numărul 5 din București, Ferenc Csiszar din Satu Mare — antrenor emerit de scrimă, Elvira Groza — profesoară de filosofie la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea, Nora Agnes Bogacs — profesoară la Școala Generală „Joszef Attila” din Miercurea Ciuc, Eleonora Mihaela Zamfirescu — conducătoarea catedrei de pian a Colegiului Național de Muzică „George Enescu” din București, Elena Valeria Teoteoi — profesoară de chimie la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, Constantin Radu din Iași — antrenor de gimnastică ritmică la Clubul Sportiv Școlar „Anghel Saligny” și Florian-George Zamfir — profesor la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova.

Cei zece profesori și antrenori premiați în cadrul galei au fost selectați dintre cele 250 de propuneri transmise, în perioada aprilie-decembrie 2016, din partea foștilor elevi sau colegi.

Laureații au primit fiecare Trofeul Mentor, realizat de artistul plastic Ioan Nemțoi, o diplomă și câte un premiu în valoare de 8.000 de lei.

Juriul care a stabilit premianții celei de-a șaptea ediții a Premiilor Mentor pentru Excelență în Educație a fost compus din membrii Consiliului Director al Fundației pentru Comunitate: Gazda Arpad — președinte, Molnar-Banffy Kata — vicepreședinte, specialistă în comunicare, prof. univ. Brîndușa Armanca — ziaristă, și Marius Cosmeanu — ziarist și sociolog.

În cadrul evenimentului organizat la Teatrul Odeon a fost lansată cea de-a opta ediție consecutivă a programului, nominalizările putând fi depuse până la sfârșitul anului.

Related Articles

Back to top button