Sanatate

Arad: Afecțiunile cardiovasculare, pe primul loc în ceea ce privește cauzele de deces la nivel de județ

 

Aproximativ 66.000 de cazuri de afecțiuni hipertensive au fost înregistrate, la finalul anului 2016, în evidențele medicilor de familie din județ, dintre acestea peste 4.000 fiind cazuri noi, a declarat joi, șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad, Constantin Catană.

Potrivit sursei citate, statisticile din ultimii ani arată că, la nivel județean, afecțiunile cardiovasculare ocupă primul loc în ceea ce privește principalele cauze de deces.

„Cea mai mare pondere între bolile cardiovasculare o au afecțiunile hipertensive, la finele anului 2016, în evidențele medicilor de familie arădeni aflându-se nu mai puțin de 65.959 de astfel de cazuri, din care 4.012 cazuri noi. Iar trendul continuă să se mențină crescător, la sfârșitul primelor trei luni din acest an, constatându-se că numărul cazurilor aflate în evidență a crescut la 66.105”, a spus Constantin Cătană.

Acesta a arătat că în evidențele medicilor se aflau, la sfârșitul anului 2016, 32.109 de arădeni care suferă de cardiopatie ischemică, 1.383 dintre aceștia fiind cazuri noi, iar în primele trei luni ale acestui an, numărul a crescut la 32.114.

Și bolile cerebro-vasculare sunt frecvent întâlnite în rândul arădenilor, în aceeași perioadă menționată fiind înregistrate 9.962 de cazuri, din care 3.497 erau cazuri noi. La finalul primului trimestru al acestui an, numărul celor care suferă de boli cerebro-vasculare a ajuns la 10.000.

„Statisticile evidențiază că la nivelul județului Arad, dintre factorii de risc stil de viață, alimentația are cea mai mare contribuție la decesul prin boli cardiovasculare, în vreme ce hipertensiunea arterială este cel mai important dintre factorii de risc biologici, urmată de colesterol, obezitate și diabet”, a adăugat Constantin Cătană.

În fiecare an, în data de 4 mai, în România se marchează Ziua Națională a Inimii, ocazie cu care sunt abordați factorii de risc/protecție privind sănătatea cardiovasculară, ce pot fi influențați prin schimbări în stilul de viață la nivel individual sau comunitar.

În acest an, sub tema ”Satisfacția vieții și sănătatea inimii”, sloganul ”Satisfacția vieții influențează esențial sănătatea inimilor noastre!” încearcă să sublinieze că întâmpinarea stresului psihosocial indus de problemele cotidiene ar trebui să încline mai degrabă către seninătate și optimism, dacă ținem la ”longevitatea” inimilor noastre.

În Europa, dintre factorii de risc (FR) stil de viață se consideră că alimentația are cea mai mare contribuție la decesul prin boli cardiovasculare (BCV), în timp ce hipertensiunea arterială (HTA) este cel mai important dintre factorii de risc biologici, urmat de colesterol, obezitate și diabet.

Related Articles

Back to top button