România are o școală bună de cercetări internaționale, a declarat joi rectorul SNSPA, Remus Pricopie, în cadrul summitului „Romanian perspectives on good governance” organizat de Strategikon.
Pricopie a spus că 60-70% din activitatea unei universități reprezintă cercetare. Referindu-se la politicile publice, rectorul a afirmat că acestea nu reprezintă o chestiune de inspirație și de noroc, ci și de metodologie.
„Politicile publice nu sunt o chestiune de inspirație și de noroc, ci ele înseamnă metodologie. (…) În general 60-70% din activitatea unei universități înseamnă cercetare. SNSPA are mii de studenți plus 70 de programe de master și 5 de doctorat, dar de fapt preocupările universitare sunt la noi de doar 30%, restul sunt cercetare — proiecte de politici, cercetare. Noi încercăm să promovăm noi concepte pentru dacă ne întoarcem la idee bunei guvernanțe cele mai bune practici este nevoie de cercetare. Cercetarea arată diferențe de guvernanță între țări. Cred că este răspunderea noastră, a universității, de a ajuta instituțiile noastre publice semnalându-le aceste diferențe de guvernanță și dându-le date în acest sens”, a spus Remus Pricopie.
În ceea ce privește faptul că România va deține președinția Consiliului UE în anul 2019, reprezentantul SNSPA a spus că trebuie luat în considerare ce au făcut alte țări și unde se află în prezent.
„Să nu uităm România în 2019 va lua președinția Consiliului UE. Trebuie să luăm în considerare ce au făcut și alte țări și unde sunt ele. (…) Acum cu președinția României la UE va trebui cu toții să învățăm ce înseamnă asta și să venim cu o serie de subiecte legate de această temă”, a spus Remus Pricopie.
În opinia sa, buna guvernanță reprezintă o problemă foarte importantă.
„Nu vreau să spun că în România totul este roz și totul este minunat, nu. Noi trebuie avem problema transferării cunoștințelor noastre în sectorul de stat și este o problemă aici. Guvernanța este foarte importantă. Problema guvernanței ar trebui abordată periodic”, a conchis rectorul SNSPA.