Comisia Europeană și-a reafirmat angajamentul de a continua activitatea de promovare a egalității de șanse, a declarat luni comisarul pentru politici regionale, Corina Crețu, la conferința „Egalitatea de gen: Test pentru democrație”, organizată la inițiativa Comisiilor pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați ale Camerei Deputaților și Senatului.
În același timp, spune comisarul european, inegalitatea de gen nu este o realitate dispărută, în UE, fiind de fapt o temă care trebuie adusă mereu în actualitate.
„Femeile trebuie să ocupe locul pe care îl merită în societate și cred că este datoria noastră, ca oameni politici, să evităm ca inegalitatea de gen să afecteze în primul rând viața copiilor, nepoților noștri, a viitoarelor generații. Respectarea drepturilor omului și a egalității între femei și bărbați reprezintă valori fundamentale ale Uniunii Europene, dar și o misiune specifică a Comisiei Europene pe care o reprezint astăzi aici. (…) Comisia a prezentat angajamentul său strategic pentru egalitatea de gen pentru perioada 2016 — 2019, care stabilește cinci domenii prioritare”, a afirmat Corina Crețu.
Între domeniile menționate se află creșterea participării femeilor pe piața forței de muncă și egalitatea între femei și bărbați în ceea ce privește independența economică, reducerea disparităților de gen privind salariile, veniturile și pensiile, promovarea egalității între femei și bărbați în procesul decizional, combaterea violenței. „România ocupă, din păcate, primul loc atunci când vine vorba de violența împotriva femeilor, iar când vine vorba de violența domestică am fost foarte surprinsă să văd că Grecia este singura țară din UE unde victimele sunt mai mult bărbați decât femei”, a spus comisarul european.
Cât privește România, a arătat Corina Crețu, din ce în ce mai multe femei ocupă poziții în politica internă și internațională.
„M-am ocupat de aceste subiecte în calitate de europarlamentar și de vicepreședinte pentru egalitate de gen al grupului socialist, am fost raportor și am solicitat introducerea atât în Constituție, cât și în legea electorală a cotei minime obligatorii pentru prezența femeilor în funcțiile publice. (…) Trebuie să facem front comun până ajungem la un prag minim de cel puțin 20 — 30%. Îmi mențin părerea că este nevoie de o cotă minimă obligatorie în ceea ce privește prezența femeilor în funcțiile publice. Chiar dacă cele mai recente date la nivelul UE ne arată că au avut loc evoluții pozitive în ultimii ani, există elemente asupra cărora trebuie să ne aplecăm cu grijă. De aceea spun — legislația se poate schimba peste noapte. România a făcut-o, dar mentalitățile s-au schimbat?”, a afirmat oficialul european.
În contextul tematicii conferinței, Corina Crețu a făcut și un anunț: „Sunt foarte bucuroasă că am avut săptămâna trecută o discuție foarte onestă în cadrul Colegiului Comisarilor referitoare la pilonul social și alături de alți colegi comisari susțin echilibrul în familie din acest punct de vedere, adică susținem propunerea de a impune tuturor statelor membre cel puțin opt luni de concediu pentru creșterea copilului, minim patru luni pentru mamă și patru luni pentru tată fără posibilitatea transferului. Această dezbatere va fi urmată de o propunere legislativă, care va veni în cursul acestei luni, din partea Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliu și sper să fie adoptată în forma propusă de Comisia Europeană. Sigur, orice stat membru poate prelungi această perioadă”.