Protestele de miercuri din Venezuela ar putea fi considerate unele dintre cele mai murdare dintre cele care au avut loc în ultimele șase săptămâni în această țară, demonstranții utilizând, pe lângă „tradiționalele” cocteiluri cu materiale inflamabile, pietre și gaze lacrimogene, recipiente cu excremente pe care le-au aruncat în forțele de ordine, informează Reuters. Noua tactică a fost numită „Poopootov”, un joc de cuvinte derivat din cocteilurile Molotov intens folosite în cadrul protestelor de stradă din Venezuela.
Pe fondul inflației care a depășit 100%, a lipsei de medicamente de bază și a faptului că milioane de persoane nu au acces la alimente, țara se confruntă cu o criză majoră. De săptămâni întregi, sute de mii de oameni ies în stradă pentru a-și manifesta nemulțumirea față de conducerea președintelui nepopular Nicolas Maduro.
Unii dintre susținătorii opoziției au respins inițiativa de a folosi cocteiluri cu fecale animale sau umane numind-o o tactică neigienică și inadecvată, chiar dacă este adresată unui Guvern pe care îl disprețuiesc. Mulți au menționat chiar că aruncarea de excremente ar putea duce la amplificarea cazurilor de boli infecțioase al cărui număr a crescut din cauza lipsei medicamentelor și a materialelor dezinfectante.
„Copiii ies în stradă doar cu pietre. Aceasta este arma lor. Acum ei mai au o armă: excrementele”, a declarat un medic stomatolog în vârstă de 51 de ani în timp ce pregătea în locuința sa cutii cu fecale pentru manifestanți, conform sursei citate. ”Una dintre pacientele mele strânge excremente de la copilul său’, a spus stomatologul care a solicitat să nu îi fie dezvăluită identitatea.
Mesajele legate de ”Shit March” au devenit virale pe rețeaua WhatsApp din Venezuela. Grupurile de utilizatori au oferit instrucțiuni pas cu pas despre prepararea cocteilurilor ”Poopootov”, iar unii dintre ei au insistat să nu fie folosite recipiente din sticlă pentru proiectilele având ca scop umilirea forțelor de ordine, nu rănirea lor.
Venezuela se confruntă cu o gravă criză economică și politică și este, de la începutul lunii aprilie, scena unor ample demonstrații care vizează organizarea de alegeri generale anticipate înainte de sfârșitul mandatului președintelui Maduro în decembrie 2018.
Casa Albă a informat sâmbătă că H.R. McMaster, consilierul pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, și Julio Borges, președintele Adunării Naționale din Venezuela, s-au întâlnit vineri și au agreat necesitatea unei finalizări „rapide și pașnice” a crizei politice de la Caracas. Cei doi au discutat „necesitatea ca guvernul să respecte Constituția Venezuelei, să elibereze prizonierii politici, să respecte Adunarea Națională și să organizeze alegeri libere și democratice”.
Confruntat de la începutul lunii aprilie cu proteste anti-guvernamentale care au făcut peste 30 de morți, președintele venezuelean Nicolas Maduro a anunțat luni crearea unei noi adunări populare pe care adversarii au descris-o ca o tentativă a puterii de a scoate pe tușă Adunarea Națională. Borges a răspuns chemând venezuelenii să se revolte.
Opt țări latino-americane au condamnat utilizarea excesivă a forței împotriva protestatarilor venezueleni, a anunțat săptămâna trecută ministerul mexican de externe.
Violențele din Venezuela se suprapun peste o criză economică gravă în acest stat sud-american, membru al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Papa Francisc și-a oferit ajutorul pentru un „dialog”, dar „cu condiții foarte clare”. Însă, opoziția venezueleană a oficializat duminică într-o scrisoare către Papa Francisc refuzul său de reluare a dialogului cu președintele Maduro „dacă nu există garanții” asupra modalităților de discuție.