FMI sfătuiește Germania să majoreze salariile și să investească în infrastructură

Germania ar trebui să își utilizeze veniturile mari din taxe pentru investiții în proiecte de infrastructură care să stimuleze potențialul de creștere și de asemenea să îi încurajeze pe angajatori să majoreze salariile pentru a stimula inflația în zona euro, a apreciat luni Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters.

Într-un raport anual publicat în baza consultărilor pe Articolul IV, FMI susține că excedentele mari și persistente de cont curent înregistrate de Germania reflectă economiile interne ridicate și oportunități mai bune de investiții peste hotare. „Germania ar trebui să adopte un set de politici fiscale și structurale coordonate care să protejeze atuu-rile sale și să soluționeze provocările rămase, inclusiv reducerea dezechilibrelor externe” se arată în raportul FMI.

La rândul său, un oficial de la FMI a declarat că potrivit estimărilor instituției financiare internaționale excedentul de cont curent al Germaniei va scădea până la 7,5% din PIB în 2022 de la 8,3% din PIB anul trecut, adăugând că un surplus cuprinse între 2,5 și 5% din PIB ar fi unul adecvat.

Excedentul de cont curent al Germaniei este de mai mulți ani un subiect de dispută cu SUA, FMI și celelalte state din zona euro, care au cerut Berlinului să facă mai mult pentru a stimula cererea internă. În replică, Germania susține că a majorat investițiile iar excedentul său de cont curent se datorează atractivității produselor germane, pentru care nu ar trebui pedepsită.

De asemenea, în raportul său FMI apreciază că economia germană are performanțe bune dar că investițiile companiilor nu accelerează iar îmbătrânirea populației afectează perspectivele de creștere pe termen lung. „Spațiul fiscal disponibil ar trebui utilizat pentru inițiative care cresc majorează potențialul de creștere, de exemplu pentru investiții în infrastructură fizică sau digitală, îngrijirea copiilor, integrarea refugiaților și diminuarea poverii fiscale asupra muncii”, susține FMI.

Fondul recomandă de asemenea reformarea sistemului de pensii pentru a face mai atractivă rămânerea în câmpul muncii o perioadă mai mare de timp.

În ceea ce privește zona euro în ansamblu, FMI consideră că este nevoie de o creștere susținută a salariilor și a inflației în Germania pentru a putea stimula inflația în zona unică, ceea ce ar ajuta la normalizarea politicii monetare.

Recomandările FMI se opun modului de gândire al ministrului german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, care zilele trecute a anunțat estimări mai mari privind veniturile din taxe în acest an și totodată a respins criticile potrivit cărora Germania nu investește suficient.