MFP: România îndeplinește criteriile necesare pentru a deveni membru al Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură

România îndeplinește criteriile necesare pentru a deveni membru al Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP) remis, luni, AGERPRES.

”România este mai aproape de a fi membru al Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură (AIIB) — Consiliul AIIB a anunțat acceptarea României și a altor șase state ca viitori membri. Astfel, numărul total al țărilor membre AIIB va fi de 77, din care 23 de state europene. România va deveni membru deplin al AIIB după asumarea prin lege a condițiilor de aderare. Prin dobândirea calității de membru a AIIB, România va avea oportunitatea de a beneficia de finanțare pentru proiecte de infrastructură și de dezvoltare economică. Participarea vine în contextul eforturilor actuale ale statelor din Europa și Asia de îmbunătățire a relațiilor reciproce dintre cele două continente”, se arată în document.

Banca Asiatică pentru Investiții în Infrastructură este o instituție financiară internațională cu sediul la Beijing, al cărei obiectiv este promovarea, interconectarea și integrarea economică. Activitatea AIIB se concentrează pe dezvoltarea infrastructurii și a altor sectoare productive, cum ar fi energie, transport, telecomunicații, infrastructură rurală și dezvoltarea agriculturii, alimentare cu apă și canalizare, protecția mediului, dezvoltarea urbană și logistică.

Conform comunicatului MFP, se preconizează că valoarea finanțărilor AIIB va fi în 2017 de 15 miliarde dolari, în creștere de la 1,2 miliarde de dolari în 2016. Până în prezent, AIIB a aprobat 10 proiecte de investiții în sectorul energetic, de transport sau infrastructură urbană.