MFP lansează la finalul lunii iunie o nouă emisiune de titluri pentru populație; din septembrie, certificate de Trezorerie

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) lansează o nouă emisiune de titluri de stat pentru populație la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, iar din septembrie vor fi și certificate de Trezorerie, a declarat Ștefan Nanu, director al Trezoreriei din cadrul MFP, cu ocazia Zilei Naționale a Investițiilor.

„După succesul de anul trecut când am anunțat 100 de milioane și a fost o cerere de peste 730 milioane lei suntem cumva obligați să revenim cu o emisiune în cadrul programului Fidelis. Am demarat procesul pentru această emisiune. Am transmis cererea de ofertă către instituțiile financiare care sunt înregistrate la Bursa de Valori pentru astfel de intermediere. Vom selecta sindicatul de intermediere, după care vom parcurge și ceilalți pași. Sperăm ca undeva la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie să înceapă perioada de subscriere efectivă din partea populației. Ne-am gândit să lungim un pic maturitatea. Dacă până acum am avut titluri de stat pe 2 ani, acum vom merge pe trei ani pentru a încuraja economisirea pe termen lung”, a spus Nanu, conform unei înregistrări video publicate de Bursa de Valori București (BVB) pe pagina de Facebook.

El a precizat, de asemenea, că vor fi lansate, trimestrial, din septembrie, certificate de Trezorerie.

„De asemenea, intenționăm să revenim cu un instrument tradițional al statului, al certificatelor de trezorerie pentru populație, care va fi vândut, distribuit prin rețeaua teritorială de unități ale Trezoreriei statului. Acest instrument probabil va fi relansat în luna septembrie, având în vedere că sunt necesare anumite etape premergătoare. Trebuie să punem la punct o aplicație IT, făcut un training personalului din Trezorerie”, a mai arătat oficialul MFP.

Nanu a vorbit despre diferențele dintre cele două produse ce urmează a fi lansate.

„Prima diferență dintre cele două produse este cea a vânzării. Dacă în cadrul programului Fidelis distribuirea se face prin sindicatul de intermediere, pentru celălalt va fi utilizată rețeaua Trezoreriilor. Am primit foarte multe scrisori din partea anumitor oameni care erau obișnuiți să cumpere de la trezorerii și erau nostalgici de a cumpăra prin rețeaua de trezorerii. Instrumentul prin Bursă are un avantaj prin perspectiva transparenței prețului și a posibilității de vânzare. Acest avantaj dispare pentru celălalt instrument. Prin Trezorerii vom avea o continuitate la aceste emisiuni, respectiv vor fi prospecte trimestriale pe care le vom publica și în care vom anunța paleta de maturități la care persoanele fizice pot subscrie. Vor fi mai multe maturități”, a mai arătat Ștefan Nanu.