Cazanciuc: Politica penală nu înseamnă cu orice preț să sancționăm

Politica penală nu înseamnă cu orice preț sancțiuni, ci, deopotrivă, protejarea drepturilor fundamentale, a declarat, joi, președintele Comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc.

„Politica penală nu înseamnă cu orice preț să sancționăm. Nu, înseamnă cu orice preț să sancționez și să protejez deopotrivă drepturile fundamentale, încercând să menținem cât mai mult această balanță în echilibru”, a afirmat Cazanciuc, la dezbaterea ”Cine face politica penală în România?”, organizată de europarlamentarul Renate Weber.

El a spus că este nevoie de dialog la nivelul Parlamentului, al Guvernului și al profesioniștilor și de dezbateri publice.

„Unde este ruptura uneori între ce pare a fi politica penală și nevoia reală a cetățeanului? Ruptura vine din lipsa de dialog de foarte multe ori, din lipsa de transparență de foarte multe ori. Nu reușim să explicăm de foarte multe ori de ce este nevoie de un anumit text de lege. (…) Cred că e nevoie de dialog la nivelul Parlamentului, la nivelul Guvernului, la nivelul profesioniștilor, cred că e nevoie de dezbateri publice pentru a înțelege cu toții forma de răspuns adecvată la nevoia cetățeanului de a trăi în siguranță și de a-i fi respectate drepturile fundamentale”, a susținut Cazanciuc.

Robert Cazanciuc a adăugat că, de multe ori, în legislație au fost date răspunsuri la nevoi pe termen scurt, fiind ignorate cele pe termen lung.

„Avem în momentul de față un document de care să spunem acesta este politica penală a statului român pe următorii 10-20 de ani? Nu avem un asemenea document. Ce avem în acest moment? Avem Ministerul Justiției care, în dialog cu judecătorii, cu procurorii, cu profesioniștii, încearcă să structureze niște informații să le pună într-un proiect de lege, avem Parlamentul care încearcă, de asemenea, să aibă un răspuns, poate uneori mai orgolios decât ar trebui, dar o formă de răspuns, avem CCR care, la fel, poate mai orgolios decât ar trebui, încearcă să pună în decizii anumite lucruri de politică penală, interpretând texte în vigoare, dar, dând la un moment dat și linii de acțiune poate pentru viitor”, a spus Cazanciuc.