Guvernul italian a adoptat vineri un decret-lege care-i obligă pe părinți să-și vaccineze copiii pentru a-i putea înscrie la școală, pe fondul unui vârf al cazurilor de rujeolă care afectează țara de la începutul anului, informează Reuters și France Presse.
Decretul ”face obligatorii anumite vaccinuri care până acum erau doar recomandate”, cum ar fi cele împotriva rujeolei sau meningitei, a declarat șeful guvernului, Paolo Gentiloni, după ședința de guvern.
De acum va fi ”imposibilă” înscrierea la creșă sau grădiniță a copiilor între 0 și 6 ani nevaccinați. În total 12 vaccinuri devin obligatorii. La 6 ani, vârsta de școlarizare obligatorie, părinții copiilor nevaccinați vor trebui să plătească amenzi grele.
Italia se confruntă de la începutul anului cu o recrudescență a cazurilor de rujeolă, care îngrijorează autoritățile. Potrivit Observatorului italian privind rujeola, 2.395 de cazuri au fost înregistrate între 1 ianuarie și 14 mai, față de 860 pentru tot anul 2016. Iar 89% dintre pacienții din acest an nu au fost vaccinați.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citată de mass-media italiene, Italia și România înregistrează doar ele 48% din cazurile de rujeolă de pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Cele 12 vaccinuri care sunt de acum obligatorii în Italia au rolul de a preveni următoarele boli: poliomielita, difteria, tetanosul, hepatita B, haemophilus B, meningita B și C, rujeola, rubeola, oreionul, tusea convulsivă și varicela.
”Aceasta este un mesaj foarte puternic adresat populației”, a reacționat ministrul sănătății, Beatrice Lorenzin, care face presiune de săptămâni pentru adoptarea acestei măsuri contestate în parte de colegul său de la educație și viguros de Mișcarea 5 Stele (M5S, populist), care consideră că este un cadou făcut industriei farmaceutice.
După ce a depășit 90%, rata copiilor de doi ani vaccinați împotriva rujeolei a scăzut la 85,3% în 2015, în timp ce OMS recomandă o rată de 95%, pentru a opri circulația acestui virus foarte contagios.
În general benignă, rujeola poate provoca complicații uneori mortale. În timpul ultimei epidemii importante, în 2002, Italia a înregistrat 15 decese la 18.000 de cazuri.