A început Poezia la Iași. O săptămână în care poezia va ataca din nou frontal pe ieșenii, pașnici ieșiți în treburile lor diurne. Șapte zile în care orașul va fi conectat la această inconfundabilă ”stare de bine”, indiferent de ceea ce se întâmplă în Iași în această perioadă de sfârșit de mai.
Încercăm și de această dată ”să dăm ieșeanului ce este al ieșeanului”, să dăm poeziei, de această dată culeasă din toată lumea, dreptul de a o cunoaște, șansa de a se confrunta cu felul în care poezia naște prietenii, la urma urmei, în sensul comuniunii, a interesului comun, a unei unități în care poetul se pune la dispoziția gustului cititorului, a apetenței acestuia de a ține cont de cel din fața sa, recunoscut ca fiind născător de noi lumi, creator de galaxii, prin forța versului său.
Festivalul Internațional ”Poezia la Iași”, a ajuns la a IV-a ediție, încercând să-și găsească locul potrivit în aria de interes a spectatorului, de această dată invitat în spații apte pentru audiția unui recital de poezie, cum sunt amfiteatrele celor unsprezece licee, cuprinse în acest proiect al anului 2017 sau în Aula ”Mihai Eminescu” a Universității ”Al. Ioan Cuza” din Iași, spațiul înnobilat de fresca ”Galaxia iubirii” pictată de Sabin Bălașa.
Un al treilea teritoriu în care va ajunge poezia, la fel de prielnic consumării unor recitaluri de autori ca și celelalte două, este Catedrala Mitropolitană Iași, spațiu în care poeții participanți la această ediție a ”Poeziei la Iași” vor fi în rugăciune în ultima zi a festivalului, sâmbătă 27 mai 2017, începând cu ora 11. Astfel, se poate vorbi de o continuitate a edițiilor, astfel încât putem sesiza că dacă în primele două atacuri ale poeziei asupra Iașului, după-amiezile festivalului au oferit poeziei șansa de a cucerii cartierele Iașului, au urmat spațiile bisericilor ieșene, pentru ca anul acesta să oferim invitaților șansa de a măsura aria de interes al versurilor lor prin rostirea acestora în fața liceenilor, dar și a ieșenilor pe care îi invităm să vină în Aula în care poezia devine cosmică, în sensul pe care Sabin Bălașa a reușit să-l memoreze pe un perete întreg al amfiteatrului amintit. Mai mult, consumul poeziei va fi înlesnit cu ajutorul muzicienilor de excepție, cuprinși în programele FIPI 2017, implicându-se în susținerea a două tipuri de recitaluri. Recitalul cuprinse între orele 17-18, de luni, 22 mai 2017 și până sâmbătă, 27 mai 2017, inclusiv, va aduce în fața spectatorilor 28 de poeți invitație, pentru ca recitalurile extraordinare să mai adauge la zestrea momentului sublim încă zece poeți reprezentativi festivalului. Să amintim că anul acesta la Iași se vor aduna 57 de poeți aia lumii, din care 21 de poeți sunt străini, iar din cei 36 de poeți români, 15 sunt ieșeni.
Este corect față de calitatea poeziei din festival să amintim că în cei 36 de poeți români se regăsesc șase laureați ai Premiului Național de Poezie, Mihai Eminescu. (Mircea Dinescu, Emil Brumaru, Dinu Flămând, Adrian Popescu, Ioan Mureșan, Gabriel Chifu). Poeții de dincolo de hotare sunt: Manglesh Dabral – India, Marco Lucchesi – Brazilia, Antoni Clapes – Spania, Carlos Ortega – directorul Institutului Cervantes din Viena, Christian Schenk, Mircea Pop, Francisca Ricinski – Germania, Florentin Palaghia – Franța, Zuzana Kuglerova, Ondrej Kalamar – Slovacia, Thomas Mika – Cehia, Evghenii Stepanov – Federația Rusă, Andra Teede – Estonia, Corina Oproae – Spania, Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Nicolae Spătaru, Grigore Chiper și Miroslava Metleaeva – Republica Moldova, Vasile Tărâțeanu și Ilie Zegrea – Ucraina. Toți acești 21 de poeți au fiecare câte un C.V. impresionant, o carte de vizită care îi păstrează în rândul poeților care pot influența valoarea liricii actuale în lume, reușind chiar să atragă poezia mână într-o comuniune din care se poate constata că poezia pe care o scriu românii nu-i mai prejos decât aceea adusă la Iași de invitații de dincolo de granițele țării. Vă propun să urmărim această săptămână plină de poezie, astfel încât să reușim și de această dată să demonstrăm compatibilitățile pe care ieșenii le au față de zona culturală a țării, chiar dacă, prin tot felul de mașinațiuni și de slăbiciuni voite, Iașul a fost scos din cărțile europene ale capitalei culturii, de iure și de facto.
Iașul va găzdui, astfel, 351 de recitaluri de poezie, în această a patra ediție a FIPI 2017, din care: 219 se vor desfășura în licee, 24 vor fi recitaluri individuale, 10 recitaluri extraordinare, 21 de recitaluri susținute la deschiderea festivalului și 41 de recitaluri de poezie susținute în spațiul Catedralei Mitropolitane din Iași, în ultima zi a festivalului.
Astfel de pași sunt constanți, fermi, îndrăzneți și, nu în ultimul rând, necesari pentru a ne demonstra nouă înșine valoarea și compatibilitatea acesteia cu valorile mondiale. Dacă Bucureștii nu ne doresc, de exemplu, să începem cu ceea ce știm noi să facem cel mai bine și să arătăm celor care nu ne doresc, prin alții (din străinătate), cine suntem cu adevărat!
ADI CRISTI