Breaking News

45 de producții din 26 de țări de pe cinci continente – la Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

 

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, un eveniment dedicat inovației în creația radiofonică, va prezenta 45 de producții din 26 de țări, de pe cinci continente.

„Acum cinci ani, când am lansat această idee de a intra în competiție cu tot ce se cheamă inovație a surprins, în mod plăcut, a cam surprins lumea producătorilor de teatru radiofonic. Acum există mari festivaluri de tradiție care au deschis secțiuni cu această temă, dar noi am fost cei care am spus: ‘Nu! Organizăm un festival pentru inovație în teatrul radiofonic’. Sunt 45 de producții din 26 de țări, de pe toate cele cinci continente, începând din Australia, foarte multe țări din Asia, Vietnam, Malaezia, din Mauritius, așadar și Africa a intrat în concurs, Israel, Georgia, Iran, și foarte multe țări europene care au o tradiție și sunt foarte competitivi în teatrul radiofonic, și, de asemenea, trecem Oceanul, din Canada și Statele Unite ale Americii”, a declarat pentru AGERPRES Attila Vizauer, directorul Centrului Cultural Media Radio România.
El a precizat că, pentru ediția din acest an, juriul de preselecție a avut de ales din peste 100 de producții.

„Adevărul este că juriul are foarte mult de lucru. De fiecare dată, la fiecare ediție când facem preselecția, din peste 100 de producții ne propunem să reducem foarte mult numărul de competitori astfel încât să fie numai cei mai buni din cei mai buni. Ei bine, aceste 45 de producții din 26 de țări sunt într-adevăr cei mai buni din ce este mai bun. Ar trebui dimpotrivă să strângem puțin ochiurile plasei de preselecție”, a mărturisit Vizauer.

Directorul general interimar al SRR, Georgică Severin, le-a mulțumit atât celor care s-au ocupat de organizarea festivalului, cât și participanților și membrilor juriului.

„Ieri am făcut o lună de când am avut onoarea să fiu numit de Parlamentul României în această funcție și evident Grand Prix Nova este prima mare acțiune internațională organizată de Societatea Română de Radio în acest moment. În bună parte, aproape tot ce era legat de festival era deja organizat sau în fază avansată, dar mă bucur că am avut ocazia să sprijin o echipă excepțională care a făcut tot ce era posibil în contextul legislativ actual ca acest festival să se desfășoare la cel mai înalt nivel. Doresc să mulțumesc tuturor participanților, celor care sunt înscriși și încearcă să-și demonstreze încă o dată valoarea pe această mare scenă a teatrului radiofonic, această scenă mondială, cât și membrilor juriului prezenți aici și care vor avea o activitate extrem de laborioasă, le mulțumesc anticipat și îi felicit. (…) Urez succes acestui festival extrem de important pentru domeniul său, succes participanților, juriului, realizatorilor și mulțumiri ascultătorilor”, a spus Georgică Severin, în cadrul unei conferințe.

Prima zi a festivalului aduce în atenția publicului spectacole din Belgia, Slovenia, India, Marea Britanie, Irlanda și Mauritius.

Juriul competiției este format din cinci personalități internaționale: președintele juriului este Dmitry Nikolaev, regizor din cadrul departamentului Radio Drama și Ars Acustica de la Radio Rusia (Radio Kultura), autor distins cu numeroase premii pentru spectacole de teatru radiofonic și Ars Acustica, Bernard Clarke, autor și producător la RTE lyric fm Irlanda, Amandine Casadamont din Franța, sound artist independent, colaborator constant cu France Culture, Shanti Bhagirathan, directorul grupului The Capital Maharaja Organisation (PVT) Ltd din Sri Lanka, și Ilinca Stihi, regizor, unul dintre fondatorii Festivalului Grand Prix Nova.

„Mulțumesc Radio România că organizează și face posibil acest festival de teatru radiofonic, în primul rând pentru că permite unor creații radiofonice din toată lumea, de pe cinci continente, să participe la acest festival și promit că la anul voi face tot posibilul să avem înscrise în festival și producții din Antarctida. Vreau să mulțumesc Radio România că acordă o asemenea atenție teatrului radiofonic, ca mijloc de cultură, mai ales în această epocă pe care o trăim și care se ocupă foarte mult de latura întunecată, cea comercială”, a spus Dmitry Nikolaev.

În cadrul festivalului vor fi organizate, în premieră, de marți până joi și sâmbătă, ateliere de dialog și performance cu artiștii experimentului radiofonic internațional în secțiunea Soundscape Eden, conduse de membrii juriului, a mai anunțat Attila Vizauer.

Gala de decernare a premiilor Festivalului Grand Prix Nova va avea loc vineri, la Palatul Elisabeta din Capitală. Attila Vizauer a precizat că în cadrul galei vor fi oferite și distincții pentru interpretările cele mai valoroase ale stagiunii Teatrului Național Radiofonic din anul precedent. La ediția din acest an vor fi premiați Maria Ploae — Premiul pentru cel mai bun rol feminin, Dan Aștilean — Premiul pentru cel mai bun rol masculin și Bianca Elena Babașa — Premiul pentru debut.