Peste o sută de parlamentari au constituit grupul „Prietenii Unirii”

 

115 deputați și senatori, din partea tuturor partidelor politice, au constituit, luni, grupul „Prietenii Unirii” la inițiativa Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

În cadrul ședinței de inaugurare a grupului, care a avut loc la Camera Deputaților, președintele Platformei Acțiunea 2012, George Simion, a vorbit despre obiectivele pentru următoarele trei luni. În acest sens, a evidențiat dorința autorităților locale din Republica Moldova de a colabora cu autoritățile din România, adăugând că într-un singur an s-a dublat numărul localităților înfrățite.

„Vrem, în perspectiva anului 2018, ca peste jumătate din localitățile din Basarabia — care nu sunt multe, în total sunt 900 de primării peste Prut — să aibă un corespondent aici, în țară. (…) Cred că dvs, ca aleși ai comunităților locale, sunteți cei mai potriviți să ne puneți în legătură cu autoritățile locale din țară”, a spus el.

Simion a anunțat că vrea să continue și în această vară programul „Cunoaște-ți țara”, inițiat în 2015, în baza căruia cetățenii moldoveni pot vizita timp de trei zile obiective culturale, turistice sau economice din România. El a solicitat sprijin pentru obținerea unor locuri de cazare în cămine, pensiuni sau mănăstiri pe durata verii.

Totodată, George Simion i-a invitat pe membrii grupului „Prietenii Unirii” să viziteze Republica Moldova în cursul lunii august, dar și să fie mai prezenți în studioul de la București al postului Unirea TV, înființat în luna septembrie a anului trecut.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Constantin Codreanu, a vorbit la rândul său despre urgentarea soluționării cazurilor cu privire la minorii basarabeni cărora nu li se mai înnoiesc actele românești când devin majori.

„Aceștia se pomenesc într-o situație extrem de regretabilă, nu li se mai pot perfecta acte de stare civilă. Este o problemă care ține de articolul 9 — eu și colegii mei ne-am ocupat de această problemă începând cu ianuarie 2017. Din păcate, nu suntem auziți la Ministerul Justiției, dar sperăm că împreună cu dvs. — iar fac apel la acea susținere, inclusiv din partea celor care se află la guvernare — să cerem ca această problemă să fie soluționată”, a arătat el.

Deputatul PMP Robert Turcescu a apreciat că relația dintre România și Republica Moldova se află de foarte mulți ani într-un „blocaj romantic”.

„Dacă nu vom reuși să depășim bariera unor fonduri pe care le alocăm pentru diverse acțiuni guvernamentale sau în ajutorarea fraților de peste Prut și nu ajungem la momentul în care actualitatea de la București să fie interesantă pentru Chișinău, iar realitatea de la Chișinău să fie interesantă pentru București, mă tem că ne vom mai întâlni poate vreme de ani de zile în aceste formule sau chiar în formule mai extinse și vom trage o concluzie tristă, că, de fapt, așa cum se întâmplă deja de prea mulți ani, din punctul meu de vedere, relațiile dintre București și Chișinău sunt sublime, nemaipomenite, dar lipsesc cu desăvârșire în dimensiunea lor adaptată vremurilor pe care le trăim”, a precizat el.