Acțiunile Amazon au trecut pentru prima dată pragul de 1.000 de dolari

Acțiunile companiei americane de comerț online Amazon au depășit marți pragul psihologic de 1.000 de dolari la bursa de pe Wall Street, o premieră care demonstrează soliditatea sectorului e-commerce într-un moment în care distribuitorii tradiționali se confruntă cu concurența venită din partea platformelor online, transmite AFP.

În jurul orei 13:45 GMT, titlurile Amazon înregistrau o creștere de 0,43% până la 1.000,04 dolari pe acțiune, ceea ce conferă grupului Amazon o capitalizare bursieră de 478,05 miliarde de dolari, dublu față de valoarea de piață a celui mai mare grup mondial de distribuție Wal-Mart, evaluat la 236,4 miliarde de dolari.

Amazon se alătură astfel unui club foarte select, în condițiile în care doar patru companii americane listate la bursă, printre care și Berkshire Hathaway, au înregistrat vreodată o valoare a acțiunilor de peste 1.000 de dolari.

Analiștii de la firma de brokeraj Loup Ventures estimează că pe termen mediu acțiunile Amazon ar putea ajunge la 2.000 de dolari.

Acest succes la bursă este o dovadă a transformării grupului, care la început, în 1995, vinde doar cărți online pentru ca în prezent să vândă electrocasnice, articole de băcănie și oferă chiar și servicii de streaming online.

Investitorii mizează pe o creștere rapidă, în următorii ani, a comerțului online, care în prezent reprezintă 8% din totalul achizițiilor din SUA. Ori Amazon domină acest segment. În anul 2016 grupul lui Jeff Bezos a fost responsabil pentru 43% din cumpărăturile online din SUA, potrivit estimărilor firmei de cercetare Slice Intelligence. Această pondere ar urma să crească și mai mult pentru că comerțul online are un potențial solid de creștere, urmând să înregistreze un avansa de 8-12% în acest an, de trei ori mai puternic decât restul industriei de distribuție.