Furtună la Moscova: Bilanțul a urcat la 15 morți

Cincisprezece persoane, printre care și copii, și-au pierdut viața în urma furtunii violente de luni de la Moscova, au anunțat autoritățile, acuzate de unii locuitori că nu i-au avertizat la timp, relatează AFP.

„Cincisprezece persoane au murit în timpul furtunii: zece la Moscova și cinci în regiunea Moscova”, a anunțat într-un comunicat Comisia de anchetă rusă.

Peste 200 de persoane au fost rănite, printre care doi copii mici care se află în stare critică, a mai precizat sursa citată, care a deschis o anchetă asupra evenimentelor.

Bilanțul a crescut față de cel anunțat luni seară de primarul Moscovei Serghei Sobianin, care a afirmat că 11 persoane au murit și 70 au fost rănite în ceea ce el a catalogat drept „o tragedie fără precedent” pentru capitală.

Furtuna a doborât și dezrădăcinat mai multe mii de arbori și a avariat sute de structuri la Moscova și în regiune.

Vântul cu viteze de până la 22 de metri pe secundă, însoțit de o ploaie puternică, a provocat întârzieri în aeroporturile din Moscova, iar trenul expres care asigură legătura cu cel de la Vnukovo și-a întrerupt serviciul din cauza unui arbore căzut pe calea ferată.

Unii moscoviți au reproșat faptul că nu au fost avertizați la timp de autorități. Mulți dintre ei se aflau pe stradă sau în parcuri atunci când furtuna a lovit capitala.

„Unde au fost avertismentele?”, a scris pe Facebook Dmitri Linter, postând fotografii cu arborii dezrădăcinați de pe strada lui.

„Eram pe cale să plec când aproape am fost zdrobit de un copac. Sunt șase mașini avariate de arbori în curtea mea, mai multe ferestre distruse și un lampadar stricat”, a scris el pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins aceste acuzații marți, apreciind că „este dificil de știut dacă aceste cataclisme climatice sunt previzibile”.

Imagini impresionante difuzate pe rețelele de socializare arată acoperișuri distruse, arbori doborâți pe mașini și macarale căzute pe șantiere.

Serviciile meteorologice au anunțat o nouă furtună miercuri, făcând apel la locuitorii din regiunile Moscova și Vladimir (centru) să dea dovadă de prudență.