Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, reprezentată de Prof. univ. dr. Ionel MANGALAGIU, Prorector pentru programe de cercetare ştiinţifică şi transfer de cunoştinţe, a participat la Forumul Inter-universitar România-Azerbaidjan, ce a avut loc în perioada 23-26 mai 2017, la  Universitatea ADA din Baku, Azerbaidjan.

La eveniment au participat atât reprezentanți ai Ministerul Educației Naționale și conducerilor universităților din România (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași, Universitatea din Pitești, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), cât și din Azerbaidjan.

În cadrul evenimentului au avut loc dezbateri legate de  reforma învățământului superior din cele două state. Cu această ocazie, s-a constatat un real interes din partea universităților azere de a dezvolta proiecte de cooperare cu universitățile românești și, implicit, cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Astfel, s-au purtat discuții cu Universitatea de Stat și Universitatea Tehnică I și II din Baku, Universitatea Economică de Stat și Universitatea ADA din Azerbaidjan, în vederea încheierii unor acorduri de parteneriat între UAIC și aceste instituții. De asemenea, pe lângă încheierea acestor parteneriate ce vizează schimburile de studenți și cadre didactice, activitatea de cercetare, s-a adus în dicuție și posibilitatea de efectuare a studiilor complete la UAIC, evenimentul fiind gazda unui târg universitar în cadrul căruia au fost prezente universitățile românești.