Germania va reexamina zeci de mii de solicitări de azil

Germania a anunțat miercuri că dorește să verifice zeci de mii de permise de ședere acordate solicitanților de azil, după ce un militar german suspectat că pregătea un atentat a reușit să se dea drept refugiat sirian, relatează AFP.

Verificările, care vor începe în această vară, vor viza până la 100.000 de dosare depuse în ultimii doi ani de solicitanții de azil cu vârste între 18 și 40 de ani și proveniți din circa zece țări, a declarat ministrul de interne Thomas de Maiziere.

Măsura va fi luată în urma unui scandal recent din armata germană: un ofițer al Bundeswehr-ului, Franco Albrecht, bănuit că pregătea împreună cu complici atentate împotriva personalităților de stânga sau a străinilor, s-a dat timp de mai multe luni drept refugiat sirian, deși nu vorbea limba arabă.

Franco Albrecht, locotenent în prezent în spatele gratiilor, a reușit să se înregistreze ca refugiat sirian care a fugit din calea războiului și a obținut în această calitate în 2016 dreptul de ședere de un an și o indemnizație lunară de 409 de euro.

El s-a prezentat sub numele de David Benjamin, pretinzând că aparține unei minorități franceze în Siria.

Acest caz incredibil aduce în actualitate întrebări incomode cu privire la gestionarea a peste un milion de dosare de cereri de azil din afluxul de migranți din perioada 2015-2016, în timp ce autoritățile germane au promis să examineze cu severitate aceste dosare de teama escrocilor și a amenințării jihadiste.

‘Este un fapt regretabil și trebuie să aibă consecințe’, a afirmat Thomas de Maiziere, dând asigurări că o asemenea situație nu se va mai repeta.