Pașcan (PMP): Am devenit pericol public la scară europeană cu cele peste 5.000 cazuri de rujeolă și 26 de decese

Deputatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) Marius Pașcan a declarat miercuri, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că România a devenit un pericol public la scară europeană prin cele peste 5.000 de cazuri de rujeolă și 26 de decese provocate de această boală, fiind captivă, ‘prin epidemiile morții, în Evul Mediu’.

El a spus că i-a adresat o interpelare ministrului Sănătății, Florian Bodog, în care i-a solicitat să comunice măsurile pe care și le va asuma ministerul pentru stoparea epidemiei de rujeolă, pentru asigurarea stocurilor necesare de vaccinuri pentru populație și eventualele campanii de informare pe care le va demara.

‘Mă întreb și vă întreb dacă, în evoluția sa medicală, România se mai luptă încă să scape de obscurantismul Evului Mediu și dacă nu cumva are și Ministerul Sănătății o deplină responsabilitate în acest sens? Prin cele peste 5.000 de cazuri de rujeolă înregistrate și 26 de decese cauzate de această boală, am devenit la scară europeană un pericol public. Este un semnal periculos, cât se poate de îngrijorător, dar și o măsură a politicilor gregare și ineficiente prin care Ministerul Sănătății a lăsat la voia întâmplării educația pentru sănătate la nivelul societății românești’, a arătat Marius Pașcan.

Deputatul a subliniat că, în ultimii ani s-au alocat resurse „impresionante” pentru analiza stării de sănătate publice, „s-a perorat în exces” asupra nevoii de reforme și ‘ne-am trezit, astăzi, furioși, dar și înspăimântați, că ne mor copiii din pricina infecțiilor streptococice contractate prin spitale sau din pricina a ceea ce ar trebui să fie o banală rujeolă’.

‘Și nu există responsabili, nu există nici un vinovat, e învinovățit doar impersonal și iresponsabil ‘sistemul’ fără de chip. Nu contestăm existența unei opoziții constante, agresive în spațiul public, în privința vaccinării obligatorii. (…) Este de neînțeles însă cum prevalează aceste opinii neavizate, estompând în spațiul public vocea celor autorizați și a specialiștilor din sistemul medical, pentru care Ministerul Sănătății s-ar cuveni să aibă resursele și suportul necesar adecvat comunicării. Societatea românească are nevoie de un mesaj puternic și competent, venit din partea specialiștilor în medicină, care să susțină și să explice beneficiile vaccinării. Și nu doar a vaccinării copiilor, ci și a adulților’, a afirmat parlamentarul.

Marius Pașcan consideră că toate acțiunile publice din ultima perioadă, cum ar fi comisia de anchetă a alegerilor din 2009, subiectul majorărilor salariale sau fuga lui Sebastian Ghiță, sunt menite doar să ‘intoxice’ opinia publică, pentru a ascunde subiecte cu adevărat importante, cum ar fi criza din sănătate.