Putin acuză NATO că inventează amenințări, dar vede în scutul antirachetă o amenințare pentru armata rusă

 

Președintele rus Vladimir Putin a declarat într-un interviu acordat publicației franceze Le Figaro că scutul antirachetă amplasat în România și Polonia ‘creează în mod inevitabil o amenințare’ pentru armata rusă și ‘rupe echilibrul geostrategic’.

El a reproșat de asemenea statelor NATO că inventează ‘amenințări imaginare provenite din Rusia’ și presei occidentale că a speculat că hackeri ruși s-ar fi amestecat în campaniile electorale din SUA și Franța, relatează agenția EFE.

Aceste presupuse amenințări ‘le-ați inventat voi singuri (occidentalii)’, a spus liderul rus în interviul publicat miercuri de cotidianul francez Le Figaro. ‘V-ați speriat singuri’ și totul pe ‘date imaginare’, a insistat Putin.

El a criticat din nou extinderea NATO până la granițele Rusiei în pofida faptului că — asigură Putin — atunci când s-a destrămat Uniunea Sovietică politicienii occidentali au garantat că Alianța Nord-Atlantică nu se va extinde către țările est-europene.

Putin a apreciat că puteau fi evitate problemele actuale ce decurg din crearea scutului american antirachetă în Polonia și România, care în opinia sa ‘creează în mod inevitabil o amenințare’ pentru armata rusă și ‘rupe echilibrul geostrategic, ceea ce este extrem de periculos pentru securitatea internațională’.

Cât despre informațiile despre o operațiune rusă de piraterie informatică în timpul alegerilor prezidențiale din SUA, Putin le-a calificat drept ‘ficțiune’ și a susținut că în spatele lor se află ‘dorința celor care au pierdut alegerile să dreagă situația acuzând Rusia de ingerință’. ‘Rusia nu a piratat (informatic) niciodată. Nu avem nevoie. Nu există niciun interes. Pentru ce ?’, a continuat liderul de la Kremlin.

În interviul acordat cu ocazia vizitei sale în Franța, unde s-a întâlnit luni cu președintele Emmanuel Macron, Putin și-a susținut de asemenea poziția cu privire la conflictul sirian și spune că amândoi sunt de acord cel puțin cu privire la chestiunea organizării unor convoaie umanitare.

În schimb, președintele rus a negat acuzațiile conform cărora omologul său sirian Bashar al-Assad a folosit arme chimice și crede că astfel de acuzații sunt formulate pentru ‘a justifica și mențiune presiunile, inclusiv militare’ împotriva acestuia din urmă.

Tot legat de Siria, liderul rus a precizat că prioritatea sa este stabilirea unor ‘zone de dezescaladare’ în această țară pentru a se crea premisele inițierii unui proces de reconciliere politică în cadrul căruia să se adopte o nouă Constituție și să se organizeze alegeri.

Cât despre conflictul ucrainean, Vladimir Putin a susținut că ‘este un conflict intern al Ucrainei’ care a pornit de la schimbarea de putere din februarie 2014, când a fost înlăturat de la conducere președintele prorus Viktor Ianukovici.

‘Acolo este sursa tuturor problemelor’, a punctat președintele rus, insistând că vina pentru acest conflict o poartă ‘autoritățile de la Kiev’, nu sprijinul oferit de Moscova separatiștilor proruși, cum afirmă guvernele occidentale.

Prin urmare, Putin a cerut guvernului ucrainean să-și retragă trupele de pe linia frontului, să facă să intre în vigoare legea privind statutul de autonomie pentru regiunile din estul Ucrainei și să ridice blocada economică împotriva acestora.