Asist. univ. dr. Lavinia CURECHERIU de la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a câștigat una dintre bursele L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din ştiinţă”. Bursa, în cuantum de 42.000 lei, a fost atribuită prin competiție națională, cu scopul de a finanța un proiect de cercetare individuală.

Lavinia CURECHERIU este membră a grupului de Dielectrici, Feroelectrici și Multiferoici de la Facultatea de Fizică  și a obținut bursa pentru proiectul ce se referă la producerea și investigarea de compozite cu incluziuni de nanoparticule metalice în matrice polimerică cu aplicații în electronica flexibilă.

„Este pentru a doua oară când particip la această competiție, anul trecut aflându-mă între cele 3 finaliste ale secțiunii Științe Fizice. Această bursă a venit la momentul potrivit, deoarece toate proiectele pe care le avem sunt în curs de finalizare. Finanțarea obținută mă va ajuta nu numai să continui studiile începute, ci să și deschidem o noua temă de cercetare în domeniul materialelor compozite pe bază de polimer cu aplicații în electronica flexibilă. Personal, consider că acest premiu a fost încununarea a 10 ani de cercetare, timp în care am evoluat de la un tânăr doctorand la cercetătorul de astăzi. În tot acest timp am avut sprijinul unui mentor nemaipomenit, prof.dr. Liliana MITOȘERIU și al unor colegi extraordinari, cărora le dedic acest premiu. Nu în ultimul rând, aș dori să-i menționez pe colegii de la Institutul ICMATE-CNR Genova, Italia, cu care grupul nostru colaborează de peste 17 ani,  eu personal colaborând cu ei din 2008. În tot acest timp, ușa laboratorului lor a fost mereu deschisă, simțindu-mă acolo ca acasă”, a declarat câștigătoarea.

 

Cea de-a VIII-a ediție a competiției pentru bursele naţionale L’Oréal – UNESCO „Pentru femeile din ştiinţă” s-a desfășurat în perioada februarie–mai 2017 și s-a adresat cercetătoarelor din România cu vârsta de maxim 35 de ani, care își desfășoară activitatea în cadrul unei instituţii acreditate de învăţământ superior din ţară.

Juriul acestei ediții a reunit cercetători de renume din cadrul comunității științifice din România, printre care: Academician Maya SIMIONESCU – Vice-Preşedinte al Academiei Române, Directorul Institutului de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”,  Academician Maria ZAHARESCU – Șeful Laboratorului de Compuși Oxidici și Știința Materialelor în cadrul Institutului de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu”,  Prof. Univ. Dr. Marius ENACHESCU – Directorul Centrului pentru Știința Suprafeței și Nanotehnologie, Universitatea Politehnică București,  Prof. Dr. Ing. Cristian PIRVU – Prodecan Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Universitatea Politehnică București, Dr. Elena BUTOI, cercetător în cadrul Institutului de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”, câștigătoare în cadrul programului de burse naționale în anul 2011,  Conf. Univ. Dr. Alida – Timar GABOR, Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, câștigătoare în cadrul programului de burse naționale în anul 2014.