Constanța: Asociația Elevilor critică intenția organizării unei greve a profesorilor în perioada examenului de Bacalaureat

 

Asociația Elevilor din Constanța dezaprobă demersul Colegiului Național al Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ privind organizarea unui protest de amploare în perioada Bacalaureatului, acțiune ce poate avea repercusiuni asupra bunei desfășurări a examenelor naționale și, implicit, ar periclita calendarul admiterii în învățământul superior, conform unui comunicat de presă remis AGERPRES.

Liderul organizației elevilor constănțeni, Alexandru Manda, a precizat pentru AGERPRES că posibila grevă din învățământul preuniversitar, ce are ca motivație nemulțumirea sindicaliștilor cu privire la proiectul legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ar avea repercursiuni în primul rând asupra absolvenților din învățământul liceal.

„Deși sprijinim necesitatea salarizării corespunzătoare a personalului didactic și asumarea Educației ca prioritate națională, considerăm că nu elevii trebuie să răspundă pentru carențele cu care ne confruntăm în cadrul dialogului dintre partenerii educaționali și reprezentanții administrației publice centrale prin recurgerea la grevă ca metodă de presiune, în actualul context, acțiune ce ar sacrifica o întreagă generație de absolvenți de liceu”, a declarat Constantin-Alexandru Manda, pentru AGERPRES.

Reprezentantul asociației elevilor a mai afirmat că este fundamental ca Bacalaureatul să se desfășoare în limitele calendarului prestabilit, astfel încât admiterea în învățământul superior să-și urmeze cursul firesc și niciun absolvent al ciclului liceal să nu aibă de suferit din cauza acțiunilor de protest ale federațiilor sindicale.

„Este regretabil faptul că Guvernul refuză să pună în aplicare promisiunile făcute în timpul campaniei cu privire la salarizarea cadrelor didactice. Noi susținem necesitatea acordării unei salarizări corespunzătoare pentru personalul didactic și nedidactic din învățământ, dar elevii din România nu au nicio vină pentru că reprezentanții Guvernului refuză să acorde creșterile salariale promise. Boicotarea examenului de Bacalaureat va avea consecințe grave asupra absolvenților clasei a XII-a, care nu vor putea susține admiterea în învățământul superior. Nu este în interesul nimănui ca peste 100.000 de candidați la examenul de Bacalaureat să fie sacrificați, ca mijloc de presiune”, a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a declanșat un referendum prin care va consulta membrii în vederea organizării unei greve generale începând cu 12 iunie, a declarat în 31 mai pentru AGERPRES, președintele FSLI, Simion Hăncescu.

„Așa cum au hotărât colegii, în numele membrilor de sindicat, care sunt nemulțumiți de actuala grilă (de salarizare, n.r.), s-a declanșat un referendum pentru greva generală, începând cu 12 iunie. Acum suveran este poporul, deci nu liderii pot decide. Dacă membrii de sindicat nu sunt mulțumiți de această lege a salarizării și vor să protesteze, au posibilitatea. O grevă generală nu se poate face de către liderii de sindicat, se face numai cu acordul oamenilor”, a spus Hăncescu.