Magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au decis eliberarea condiționată a lui Dan Voiculescu

Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au admis, joi, cererea de eliberare condiționată formulată de Dan Voiculescu. Decizia nu este definitivă.

„În temeiul articolului 587 Cod procedură penală, cu aplicarea articolului 5 Cod penal cu ref. la articolul 59 și articolul 60 alineatul 2 din vechiul Cod penal, admite cererea de liberare condiționată formulată de petentul-condamnat Voiculescu Dan. Dispune liberarea condiționată a petentului de sub puterea mandatului de executare nr.1171/2014 emis de Tribunalul București Secția I penală, dacă nu este arestat în altă cauză. Atrage atenția petentului asupra cazurilor de revocare a beneficiului liberării. (…) Cu drept de contestație, în termen de 3 zile de la comunicare”, se arată în minuta deciziei.

Reprezentantul DNA a susținut joi, în fața magistraților Judecătoriei Sectorului 5, că nu există dovezi că Dan Voiculescu ar fi redactat lucrările științifice în penitenciar, acesta fiind un „profitor al carențelor legislative”, și le-a cerut judecătorilor să respingă cererea de eliberare condiționată și să mențină termenul de reiterare la 23 octombrie.

„Solicităm respingerea cererii de eliberare. Dacă nu s-ar pune cele 11 lucrări științifice, Dan Voiculescu nu ar fi îndeplinit fracția de o treime. Voiculescu a fost disciplinat, a fost recompensat, dar acesta nu poate fi eliberat condiționat în acest moment. Doar 57 de zile au fost câștigate prin muncă, restul prin lucrări științifice. Un număr de peste 300 de zile au fost câștigate prin scrierea de lucrări științifice. Nu a dat dovadă de corectitudine. Nu există nicio dovadă că manuscrisele au fost redactate în penitenciar. Este un profitor al carențelor legislative. Activitatea științifică nu poate fi demonstrată. Este o modalitate vicleană de a ieși din penitenciar. Executarea doar a unei treimi din pedeapsă arată că scopul pedepsei nu a fost atins. Prejudiciul nu a fost achitat către Ministerul Agriculturii. Nici măcar cheltuielile judiciare nu le-a achitat”, a afirmat procurorul DNA.

El a adăugat că Dan Voiculescu nu a fost trecut din regimul închis în semideschis pe întreaga perioadă a detenției, lucru care arată că acesta nu a dat semne de îndreptare.

Avocatul lui Dan Voiculescu a invocat în fața magistraților decizia Tribunalului București de respingere a primei cereri de eliberare condiționată, în care se precizează că șase luni sunt suficiente pentru a depune o nouă solicitare.

Apărătorul omului de afaceri a susținut că acesta s-a comportat corespunzător și nu a avut conflicte în detenție, nefiind pedepsit disciplinar.

O comisie de la Penitenciarul Rahova a analizat, pe 24 mai, cererea de eliberare condiționată a lui Dan Voiculescu și a înaintat documentația la Judecătoria Sectorului 5.

Inițial, primul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 22 iunie, acesta fiind schimbat ulterior pentru data de 8 iunie.

Pe 8 august 2014, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare pe Dan Voiculescu, iar Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, a primit 8 ani de închisoare. De asemenea, Sorin Pantiș, fost director general executiv Grivco SA, a primit 7 ani de închisoare, iar Corneliu Popa, fost director general al ADS, a fost condamnat la 8 ani de închisoare.