Noul premier macedonean Zoran Zaev a promis luni o aprofundare a „bunei prietenii” între țara sa și Grecia pentru găsirea unei soluții la disputa privind numele de Macedonia și pentru relansarea procesului de aderare a țării sale la UE și NATO, relatează AFP.
„Știu că, dacă avem relații de prietenie și o bună abordare, atunci o soluție poate fi găsită”, a dat asigurări Zoran Zaev la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu oficiali ai Uniunii Europene și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Prietenii noștri cetățenii greci, prin intermediul partidului de guvernământ și al partidelor de opoziție, vor sprijini Macedonia pe calea către integrarea europeană și în NATO”, a afirmat Zaev, care a făcut o prioritate din relansarea acestor demersuri.
Îndepărtarea Macedoniei de blocul occidental a început în 2008, atunci când Grecia a respins aderarea la NATO a statului vecin din cauza conflictului vechi de 25 de ani între cele două state cu privire la numele de Macedonia. Grecia susține că Skopje nu are dreptul să folosească acest nume, având în vedere că Macedonia este numele uneia dintre provinciile sale.
„Sunt conștient de faptul că Grecia este un prieten bun și poate fi alături de noi pentru fiecare nou capitol în procesul integrării europene”, a afirmat Zaev, al cărui ministru de externe Nikola Dimitrov urmează să efectueze miercuri o vizită la Atena.
Premierul macedonean Zoran Zaev se va deplasa și el în curând în Bulgaria, țară vecină membră a UE și NATO, pentru a căuta sprijin în acest sens.
La rândul său, Jens Stoltenberg a reamintit că aderarea Macedoniei la NATO nu poate avea loc decât cu condiția găsirii „unei soluții reciproc acceptabile” în disputa asupra numelui, în cadrul unei medieri a ONU. „Numai atunci vom putea începe să avansăm”, a spus el.
La rândul său, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, a pledat pentru un „compromis în care toată lumea face mici concesii, însă primește mult în schimb”. „Bineînțeles, nu va fi ușor”, a recunoscut el, în cadrul unei conferințe de presă cu Zaev, reamintind că este nevoie de „acordul unanim al statelor membre” UE în fiecare etapă a negocierilor de aderare.