Adolescenții și tinerii au un nivel de activitate fizică asemănător cu cel al persoanelor de 60 de ani 

O echipă formată din oameni de știință americani a analizat date prelevate de la peste 12.500 de subiecți de vârste diferite și a descoperit că nivelurile de activitate fizică în cazul copiilor și adolescenților erau mai scăzute decât se estimase anterior, comparabile cu cele ale persoanelor de 60 de ani, informează UPI.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă cel puțin 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată spre viguroasă pe zi pentru copiii și adolescenții cu vârste între 5 și 17 ani.

Însă, potrivit recentei cercetări, peste 25% dintre băieți și 50% dintre fetele cu vârste între 6 și 11 ani și peste 50% dintre băieții și 75% dintre fetele cu vârste între 12 și 19 ani nu s-au apropiat de această recomandare a OMS, notează oamenii de știință de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.

„Nivelurile de activitate fizică de la sfârșitul perioadei de adolescență erau alarmant de scăzute, iar până la vârsta de 19 ani acestea erau comparabile cu cele ale persoanelor de 60 de ani”, a subliniat într-un comunicat autorul principal al cercetării, Vadim Zipunnikov, profesor asistent în cadrul departamentului de biostatistică la instituția amintită.

„În cazul elevilor, momentul propice pentru activitatea fizică era după-amiaza, între orele 14.00 și 18.00”, a notat Zipunnikov. „Așadar, marea întrebare e cum putem modifica programul zilnic, spre exemplu orarul de la școală, pentru a fi util în ceea ce privește creșterea nivelului de activitate fizică”, a completat el.

Subiecții au purtat dispozitive de monitorizare a activității fizice timp de șapte zile consecutiv în cadrul unor studii efectuate la nivel național între anii 2003 și 2006.

Studiul a mai relevat de asemenea că singurele momente în care s-a constatat o creștere a nivelului de activitate fizică au fost înregistrate în cazul adulților tineri de circa 20 de ani.

Nivelurile de activitate fizică au scăzut apoi în cazul persoanelor aflate în a doua parte a vieții, dar și în cel al adulților mai în vârstă.

Potrivit cercetării, persoanele de sex masculin din toate grupele de vârstă sunt mai active decât cele de sex feminin. Însă, după jumătatea vieții, nivelul de activitate fizică în cazul bărbaților a scăzut dramatic în comparație cu cel al femeilor.

În rândul adulților de 60 de ani și mai în vârstă, bărbații tind să fie mai puțin activi decât femeile.

Studiul a fost publicat în jurnalul „Preventive Medicine”.