Conform Federației Internaționale de Diabet (IDF) există peste 199 milioane de femei care au diabet la nivel mondial, estimându-se că se va ajunge până la 313 milioane în anul 2040. 1 din 10 femei trăiește cu diabet, iar multe dintre aceste nu au acces la educație, tratament sau îngrijire. Femeile cu diabet de tip 2 au un risc de zece ori mai mare de a suferi de boli cardiovasculare, iar cele care suferă de diabet de tip 1 au un risc ridicat de a pierde sarcini sau de a naște copii cu malformații.
Tema din acest an a Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului este ,,Femeile și Diabetul: dreptul nostru la un viitor sănătos.” Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului reprezintă principala campanie de conștientizare în ceea ce privește diabetul zaharat. Numeroase resurse sunt puse la dispoziție pentru a marca această zi la nivel mondial, astfel încât nivelul de conștientizare și informare în legătură cu afecțiunea să crească în rândul populației. Totodată, obiectivul campaniei este acela de a sprijini cele 415 milioane de persoane care suferă de diabet la ora actuală la nivel mondial.
Accesul la servicii medicale și tehnologie în ceea ce privește diabetul zaharat, precum și la educație și informare reprezintă elemente-cheie în controlul și managementul acestei afecțiuni.
Anul acesta, campania lansată odată cu Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului, marcată în fiecare an în data de 14 noiembrie, își propune să aducă tema diabetului în rândul femeilor pe agenda politică și socială a lumii.
Evenimentul va promova importanța accesului facil pentru toate femeile cu diabet la servicii medicale, astfel încât afecțiunea să fie ținută sub control, iar diabetul de tip 2 să poată fi prevenit.
Conform IDF, diabetul zaharat este cea de-a noua cauză de mortalitate în rândul femeilor la nivel global, provocând 2,1 milioane de decese pe an.
În acest sens, principalele recomandări ale Federației pentru sistemele sanitare mondiale este ca acestea să își concentreze atenția asupra acestei afecțiuni și să prioritizeze nevoile pacientelor, asigurând un acces facil și egal tuturor la servicii medicale, tratament, tehnologii, la educație și informare.
Conform IDF, toate femeile cu diabet ar trebui sa aibă acces la un plan de servicii medicale și de îngrijire care să includă o nutriție corectă și sport, de asemenea ar trebui să aibă posibilitate de screening, înainte de a avea un copil, pentru a reduce riscurile în timpul sarcinii. Peste 70% dintre cazurile de diabet de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, mai subliniază IDF.
În contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului 2017, în luna noiembrie, Sănătatea Press Group organizează Campania Națională „Controlează-ți Diabetul” la Timișoara, sub coordonarea științifică a Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, președintele ales al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.