Breaking News

România va fi reprezentată de Matei Vișniec la Noaptea Literaturii Europene de la Lisabona

România va fi reprezentată de dramaturgul Matei Vișniec la Noaptea Literaturii Europene de la Lisabona, care se va desfășura în data de 24 iunie.

Potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Român de la Lisabona transmis luni AGERPRES, autorul român și actorul portughez Nuno Pinheiro vor citi alternativ în limba română și, respectiv, în limba portugheză fragmente din cartea „Teatru Descompus sau Omul Pubelă”.

Cele 11 sesiuni de lectură care vor avea loc în Sala Estudio de la Teatro da Trindade din Lisabona sunt organizate de Institutul Cultural Român cu sprijinul Teatrului Trindade Inatel, al editurii braziliene E Realizacoes și al Teatrului da Garagem.

În aceeași zi, la Forum FNAC Chiado va avea loc o masă rotundă cu participarea a trei dintre scriitorii prezenți la Noaptea Literaturii Europene 2017: Alex Bellos, Jiri Hajicek și Matei Vișniec.

În cadrul evenimentului moderat de Pedro Vieira, blogger, autor, ilustrator, actualul prezentator al programului TV „Ultimul stinge lumina” (RTP3), cei trei scriitori europeni, cu trei evoluții literare diferite, vor vorbi despre teme actuale și totodată perene, acoperind subiecte cum ar fi literatura europeană actuală, rolul autorului într-o Europă instabilă, existența unei literaturi europene, călătoriile și itinerarea.

Pe lângă autorul român Matei Vișniec, jurnalistul portughez Pedro Vieira îi va avea ca invitați la masa rotundă pe britanicul Alex Bellos, fost jurnalist, scrie despre fotbal, sportul său preferat, dar mai ales despre matematică, și pe cehul Jiri Hajicek, unul dintre cei mai renumiți autori cehi.

La cea de-a V-a ediție a Nopții Literaturii Europene de la Lisabona, care se va desfășura în unsprezece spații diferite, în zona Carmo/Trindade, vor participa autori din 11 țări: Germania, Austria, Spania, Franța, Finlanda, Grecia, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Cehia și România.

Seara vor avea loc sesiuni de lectură din opera a 11 scriitori europeni, în interpretarea a 14 actori portughezi. Cu o durată de 15 minute și intrarea liberă, acestea se vor repeta din jumătate în jumătate de oră, pentru a oferi publicului posibilitatea de a vizita toate spațiile implicate în acest proiect.