Transferul mai lent de oxigen în placenta mamei spre unul dintre gemeni poate determina ca unul dintre frați să fie mai puțin inteligent decât celălalt, potrivit unui studiu publicat la 16 iunie de revista de specialitate Scientific Reports și citată vineri de EFE.
Studiul, realizat la Hospital Child din Boston (SUA), s-a bazat pe controlul factorilor genetici și riscului în timpul sarcinii la șapte 7 femei însărcinate în termen de 29 și 34 săptămâni și a demonstrat că gemenii deși împart aceeași placentă aceasta poate fi disfuncțională iar transferul de oxigen spre unele zone să fie mai lent.
Directoarea Centrului de Științe Neurologice Fetale ale spitalului, Ellen Grant, și cercetătorul principal al Laboratorului de Investigație Electronică (RLE) din Massachusetts Institute of Technology (MIT), Elfar Adalsteinsson, au dezvoltat o metodă neinvazivă care dezvăluie traseul furnizării de oxigen prin placentă în timp real, prin intermediul rezonanței magnetice (RMN).
Această tehnică denumită „nivel independent de oxigen în sânge’ (BOLD, în engleză) și bazată pe un semnal care arată variațiile locale și tranzitorii ale cantității de oxigen transportat în hemoglobină în funcție de activitatea neuronală a creierului, a demonstrat că placentele disfuncționale au zone extinse în care transmiterea oxigenului la fetus este mai lentă.
Cercetătorii au descoperit că acest transfer de oxigen cu pauze de la mamă la făt prin placentă determină o creștere mai lentă a bebelușului și o dezvoltare mai înceată a creierului și a ficatului.
Următorul obiectiv al studiului este de a descoperi cauzele variației transferului de oxigen în placentă, precum și identificarea posibilelor riscuri care pot provoca motive de îngrijorare în timpul sarcinii.