Mainile catorva concurenti se vad pe tastaturile unor computere, la Campionatul de Jocuri pe Calculator organizat la Romexpo, in Bucuresti, sambata, 30 septembrie 2006. LASZLO MIHALY / MEDIAFAX FOTO

Datele a 198 de milioane de alegători americani, expuse pe Internet

Informații detaliate cu caracter personal vizând 198 milioane de alegători americani au fost expuse pentru scurt timp pe Internet de către un furnizor de servicii al Partidului Republican și al campaniei lui Donald Trump, a dezvăluit luni o societate de securitate cibernetică, dar niciun fel de act de piratare nu a fost raportat, relatează AFP.

Societatea de securitate informatică UpGuard a indicat că unul dintre analiștii săi a descoperit pe un server de date nesecurizat fișiere cu data nașterii, adresa, numărul de telefon și informații, cum ar fi etnia probabilă și orientarea politică ale unor alegători.

Compania furnizoare, Deep Root Analytics, a recunoscut că informațiile au fost accesibile pentru un timp, dar a spus că acestea nu au fost văzute de nimeni altcineva în afară de analistul UpGuard.

Breșa de securitate a fost soluționată între timp, a indicat compania într-un comunicat.

„Ne asumăm pe deplin responsabilitatea, vom continua ancheta și, potrivit informațiilor noastre, nu credem că sistemele noastre au fost piratate”, a declarat Deep Root Analytics.

Acest tip de mega-fișiere, cu o dimensiune de 1,1 TB ( 1 TB = 1000 GB), potrivit UpGuard, este foarte valoros pentru partidele politice americane.

Partidele Democrat și Republican lucrează fiecare cu societăți specializate care colectează date publice, cum ar fi adresa sau participarea la alegeri și le asociază cu date private colectate pe cont propriu sau prin achiziționarea de baze de date.

Acestea au reușit astfel să stabilească portretul politic al practic tuturor alegătorilor din țară, în scopul de a ținti mai precis și pentru a evita irosirea resurselor pe alegătorii „care nu pot fi câștigați” de cealaltă tabără.

În 2016, această activitate a fost supervizată de Partidul Republican pentru echipa lui Donald Trump.

UpGuard a descoperit fișiere pe un server nesecurizat al sistemului de stocare în „cloud” la 12 iunie pe Amazon. Deep Root Analytics a indicat că modificarea accesului a avut loc, probabil, la 1 iunie. La 14 iunie, datele au fost din nou securizate, conform UpGuard.

Partidul Republican nu a reacționat deocamdată la aceste dezvăluiri.

Potrivit Biroului de recensământ, în SUA trăiesc circa 245 de milioane de persoane având vârsta de peste 18 ani.