Apicultorii solicită publicarea în regim de urgență a Programului Național Apicol

Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) și Federația Națională PRO AGRO solicită Guvernului să aprobe în regim de urgență Hotărârea de Guvern privind aprobarea Programului Național Apicol, astfel încât apicultorii să poată beneficia de sumele prevăzute și aprobate de Parlamentul European, au anunțat, miercuri, cele două federații agricole.

„Atragem atenția că există riscul major ca datorită acestei amânări apicultorii să nu mai poată accesa aceste fonduri, ce reprezintă singura sursă de susținere a apiculturii, fonduri europene și naționale, prin decontarea anumitor cheltuieli efectuate, după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii, dar nu mai târziu de 31 iulie”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, timpul de aproximativ o lună până la data limită la care se poate depune documentația aferentă este foarte scurt, având în vedere că în anii anteriori apicultorii aveau 4 luni la dispoziție pentru a întocmi documentația necesară.

„Solicităm autorităților statului, implicit Guvernului României și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să facă toate demersurile necesare pentru aprobarea în regim de urgență, în următoarea ședință de Guvern a Hotărârii privind Programul Național Apicol”, precizează comunicatul.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), apicultorii români vor putea beneficia, în 2017, de un sprijin financiar de 16,19 milioane de lei prin Programul Național Apicol 2017-2019, suma totală alocată programului pentru cei trei ani fiind de 48,5 milioane de lei.

„Valoarea sprijinului financiar de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, alocat pentru Programul național apicol pentru perioada 2017-2019, este de 48.576.902,06 lei, potrivit prevederilor Deciziei Comisiei Europene din 5 iulie 2016 de aprobare a programelor naționale de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prezentate de statele membre. (…)”, se arată în document.

Comisia Europeană participă la finanțarea acțiunilor din PNA cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acțiune accesată, excluzând TVA.

Potrivit proiectului de act normativ, suma totală alocată programului este distribuită în mod egal pe anii 2017 — 2019, respectiv câte 16.192.302,19 lei în fiecare din acești ani.

Scopul Programului național apicol pentru perioada 2017-2019 este de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole, iar cele patru acțiuni pentru care se acordă sprijin financiar sunt: asistență tehnică pentru apicultori și organizațiile de apicultori; combaterea agresorilor și a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei; raționalizarea transhumanței; măsuri de asistență pentru repopularea șeptelului apicol din Uniune.

La finele lunii martie, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, preciza că anul 2017 a început „cu stângul” pentru apicultori din cauza depopulării masive a familiilor de albine la nivelul întregii țari, situație estimată la circa 20-25% din septembrie anul trecut și până în prezent, iar prognoza meteo cu ploi și vânt din primăvară nu poate fi decât una sumbră pentru sector în acest an.