Brexit: Acordurile de liber schimb „cu cele mai sărace țări din lume” vor fi menținute

 

Acordurile de liber schimb cu statele în curs de dezvoltare vor continua după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a afirmat secretarul britanic pentru comerț internațional, Liam Fox, transmite BBC.

Regatul Unit nu va renunța la un acord al UE prin care importurile în Marea Britanie din 48 de țări sunt scutite de taxe vamale. Astfel, firmele britanice nu vor plăti tarife de import pentru bunuri cumpărate din țări ca Bangladesh, Etiopia, Sierra Leone, Uganda și Haiti.

Brexit-ul oferă Marii Britanii oportunitatea „de a-și spori angajamentele față de restul lumii. Comerțul liber și echitabil a fost cel mai mare salvator al lumii sărace și anunțul de astăzi arată angajamentul nostru de a ajuta statele în curs de dezvoltare să-și dezvolte economiile și să reducă sărăcia prin comerț”, a declarat Liam Fox.

Acordul exclude armele și munițiile.

Lista celor 48 de state este realizată pe baza celui mai recent indicator al Națiunilor Unite referitor la cele mai puțin dezvoltate țări la nivel global.

În prezent sunt importate bunuri în valoare de 19,2 miliarde de lire sterline din cele 48 de țări, inclusiv 79% din ceaiul consumat în Marea Britanie. De asemenea, aproximativ 45% din importurile de haine și textile și 22% din cafeaua consumată în Regatul Unit vin din statele în curs de dezvoltare.

Secretarul de stat britanic pentru dezvoltare internațională, Priti Patel, a afirmat că angajamentul reînnoit „îi va ajuta pe cei mai săraci oameni din lume să se descurce prin propriile forțe”.

„Construirea unei lumi mai prospere și sprijinirea securității noastre economice pe termen lung sunt cu certitudine în interesul nostru”, a adăugat Priti Patel.

De asemenea, Guvernul de la Londra vrea să-și extindă relațiile cu țări mai bogate, cum ar fi Jamaica, Pakistan și Ghana, care în prezent beneficiază de un mix de taxe vamale reduse și taxe vamale zero.

Astfel, prețurile vor fi mai scăzute pentru consumatori, a precizat Liam Fox.

Negocierile pentru o „retragere ordonată” a Marii Britanii din Uniunea Europeană au fost lansate luni la Bruxelles de negociatorul-șef al blocului comunitar, Michel Barnier, și ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, într-o primă întâlnire pentru a stabili prioritățile procesului de divorț.

Se așteaptă ca Londra să părăsească UE la sfârșitul lunii martie 2019, adică la doi ani după declanșarea oficială a procedurii de ieșire de către premierul Theresa May la 29 martie.