Ministerul Sănătății: Vaccinurile din Programul Național sunt disponibile în toată țara

 

Stocurile de vaccin cuprinse în Programul Național de Vaccinare, inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent și Tetravalent, sunt disponibile în toată țara, informează un comunicat al Ministerului Sănătății transmis sâmbătă AGERPRES.

Ministerul menționează că a derulat în procedură de urgență toate achizițiile necesare pentru asigurarea vaccinurilor cuprinse în Programul Național de Vaccinare, acordând o atenție specială procurorii dozelor de vaccin antirujeolic.

De asemenea, arată sursa citată, Ministerul Sănătății „a implementat un program riguros de raportare a stocurilor de vaccin disponibile în teritoriu, în scopul prevenirii unei situații de criză similare celei din toamna anului trecut”.

Concomitent cu aceste demersuri urgente, a fost modificat cadrul legislativ cu privire la procedura de achiziție pentru vaccin, pentru a permite achiziții multianuale. Această modificare legislativă va înlătura posibilitatea izbucnirii unei crize similare celei din toamna anului trecut, se precizează în comunicat.

În plus, Ministerul Sănătății anunță că definitivează în această perioadă legea vaccinării ale cărei prevederi vor adresa cauzele profunde ale declinului numărului de copii vaccinați.

Conform normelor legale, părinții care doresc imunizarea copiilor trebuie să se îndrepte către medicii de familie, nu către furnizorii de medicamente privați, în speță către farmacii, amintește ministerul.

„Hotărârea Nr. 155/2017 din 30 martie 2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018 și Ordinul Nr. 377/2017 stipulează că vaccinarea copiilor din grupele eligibile se realizează de către medicii de familie în mod obligatoriu. În acord cu procedurile legale, dozele de vaccin necesare sunt distribuite de Ministerul Sănătății către medicii de familie, prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică”, punctează sursa amintită.

După cum precizează Ministerul Sănătății, vaccinarea copiilor din grupele eligibile, stabilite potrivit calendarului național de vaccinare, precum și realizarea campaniilor de vaccinare suplimentare decise de minister sau direcțiile de sănătate publică drept măsuri de sănătate publică sau în situații epidemiologice cu risc crescut de îmbolnăvire sunt obligatorii pentru toți medicii de familie.