Președintele Comitetului Militar al NATO: Nu este clară atitudinea agresivă a Rusiei față de NATO

Generalul ceh Petr Pavel, președintele Comitetului Militar al NATO, a declarat luni că „nu este clar”că Rusia are o „atitudine agresivă” față de țările membre ale Alianței Nord-Atlantice, dar a subliniat că Organizația trebuie să „ia în serios” consolidarea capacităților acesteia și să fie pregătită pentru orice amenințare potențială, relatează EFE.

Într-un interviu pentru Politico, Pavel a spus că NATO definește presupusa amenințare din partea Rusia pe baza capacităților și intențiilor acesteia.

Potrivit lui, Moscova dezvoltă deopotrivă capacități convenționale și nucleare, efectuează exerciții „la scară largă, dincolo de criteriile OSCE”, demonstrând capacitatea sa de a desfășura trupe pe distanțe mari și de a le utiliza în mod eficient”. „Nu există nicio îndoială în privința creșterii capacităților sale”, a spus el.

Referitor la intențiile Rusiei, generalul Petr Pavel a recunoscut că „nu este atât de clar”. „Nu putem spune în mod clar că Rusia are o intenție agresivă față de NATO, dar acțiunile sale ne preocupă”, a afirmat acesta.

În opinia sa, „trebuie să luăm foarte în serios” toate acestea pentru a contracara „orice potențială amenințare” pentru ca o agresiune precum cea împotriva Ucrainei să nu se repete față de o țară membră NATO.

El a spus că Rusia a dus „la un nou nivel” tacticile războiului hibrid (prin utilizarea de măsuri neconvenționale, cum ar fi atacuri cibernetice, forțele speciale, propaganda și războiul informațional).

Comentând situația din zona Mării Baltice, dar și cea din Marea Neagră și la granița cu Siria, unde avioane rusești efectuează manevre, generalul ceh a declarat că este vorba despre o atitudine ostilă față de NATO.

Nu este vorba de încălcarea spațiului aerian, ci de „un comportament neprofesionist” în aer, a mai spus el, îndemnând ambele părți la „transparență și la reducerea riscurilor pentru a evita un incident”.

Petr Pavel, care a calificat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană drept un pericol pentru NATO, a salutat eforturile UE în materie de securitate și apărare.

„Identitatea europeană de apărare este un proces foarte benefic”, a comentat el eforturile de consolidare a apărării lor comune, adăugând că cele două structuri „sunt complementare”, „nu concurente”.

Acesta a admis că, mai ales în fața amenințărilor în sud sau în Europa de Sud-Est, „nu ne putem baza pe structurile unei singure instituții”.

Referindu-se la Turcia, generalul Pavel a spus că această țară este un „aliat important al NATO care trebuie sprijinit” în fața provocărilor legate de migrație sau terorismul fundamentalist cu care se confruntă.