Breaking News

Epidemia de holeră din Yemen prezintă semne de încetinire 

Epidemia de holeră care afectează Yemenul, unde a făcut 1.400 de morți în două luni, prezintă semne de încetinire, după ce rata mortalității cauzate de această boală a scăzut în ultima săptămână la jumătate, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), informează AFP.

Cel puțin 1.400 de persoane au murit de holeră și aproape 219.000 cazuri suspecte au fost înregistrate în Yemen, cea mai săracă țară din Peninsula Arabică.

Distrugerea infrastructurilor medicale și sanitare din Yemen, o țară profund afectată de peste doi ani de un război izbucnit între forțele proguvernamentale, susținute de o coaliție arabă condusă de Arabia Saudită, și rebelii șiiți Houthis, susținuți de Iran, a favorizat la sfârșitul lunii aprilie apariția holerei în această țară, pentru a doua oară în mai puțin de un an.

Însă rata mortalității acestei boli a scăzut de la 1,7% la începutul lunii mai la 0.6% în prezent, a precizat Ahmed Zouiten, consilier al OMS pentru situații de urgență în Yemen.

El a pus această scădere pe seama operațiunilor de implementare a unor măsuri de urgență de către agenții de sănătate publică din Yemen.

Numărul cazurilor de holeră recenzate a scăzut și el, recent, la 39.000 de cazuri înregistrate săptămâna trecută. În trecut, media săptămânală era de 41.000, a precizat Ahmed Zouiten.

Această scădere ușoară s-ar putea datora faptului că locuitorii raportează mai puțin cazurile afectate de maladie de la începutul sărbătorii ce marchează sfârșitul Ramadanului, a adăugat același specialist, fără să excludă însă cazul în care rata de contractare a bolii ar putea să se dubleze.

Vineri, UNICEF a avertizat că epidemia ar putea să atingă pragul de 300.000 de cazuri la sfârșitul lunii august.

De la începutul războiului civil din Yemen, 17 milioane de persoane — două treimi din populație — se confruntă cu penurii alimentare, iar 7 milioane de persoane se află foarte aproape de pragul foametei, într-o țară extrem de dependentă de importul de alimente.

Războiul a făcut peste 8.000 de morți, majoritatea civili, și peste 44.500 de răniți, după intervenția coaliției arabe în martie 2015, potrivit ONU.