Basarabia

Igor Dodon: 2018 va fi decretat „anul Ștefan cel Mare”

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat marți că va declara prin decret prezidențial 2018 drept „Anul Ștefan cel Mare”, într-o conferință de presă susținută la reședința sa din afara Chișinăului, la Holercani, pe malul Nistrului, relatează portalul Agora.md, în contextul în care doctrina moldovenismului promovată de actualul președinte moldovean este centrată pe personalitatea domnitorului Ștefan cel Mare, prezentat ca „domnitor moldovean”.

„Am pregătit deja decretul, urmează doar să-l semnez. Anul 2018 va fi declarat ‘Anul Ștefan cel Mare'”, a afirmat Dodon, adept al doctrinei moldovenismului, un curent de sorginte sovietică, care încearcă să demonstreze că moldovenii sunt un popor diferit de cel român.

La 2 iulie se împlinesc 513 ani de la moartea marelui domnitor, notează Agora.md.

În același context, Dodon a declarat că va bloca promulgarea reformei guvernului inițiată de democrații aflați la putere. El a sugerat că această inițiativă ar putea trece doar în anumite condiții, referindu-se la un eventual troc ce ar viza introducerea Istoriei Moldovei și a „limbii moldovenești”, întrebat de o jurnalistă din Transnistria pentru ce grafie va opta în cazul reglementării conflictului transnistrean.

„Știți poziția mea. Istoria Moldovei e prioritatea mea principală. Voi insista ca Istoria Moldovei să fie în școli. Limba noastră este limba moldovenească. Dacă nu greșesc la voi (în regiunea transnistreană — n.r.) sunt 3 limbi oficiale — rusa, moldoveneasca și ucraineana — și așa trebuie să rămână. Că va fi în grafie latină sau chirilică, ne vom așeza și vom analiza, pas cu pas (în perspectiva reunificării — n.r.). Dar, noi vom insista pe principiile noastre. Acum va fi reforma guvernului, noi o vom bloca și vom insista pe includerea Istoriei Moldovei în școli”, a declarat Dodon la conferința de presă la care au participat deopotrivă jurnaliști de la Chișinău și Tiraspol.

Încă din timpul campaniei electorale, Dodon a anunțat că va pleda pentru introducerea Istoriei Moldovei în locul Istoriei românilor și interzicerea unionismului.

Totodată, președintele Republicii Moldova a recunoscut că echipei sale îi vine greu „să țină piept” în instanțe în dosarul retragerii cetățeniei ex-președintelui român, Traian Băsescu. Prezența lui Băsescu în politica moldovenească ar fi un mare pericol pentru republică, a spus Dodon, citat de portalul Deschide.md.

„Dacă el ar avea astăzi cetățenie, ar fi lider de partid, iar aceasta este un mare pericol pentru țară. Noi știm cu ce vine el în politica moldovenească. Dorește să creeze o mare aripă unionistă, ceea ce reprezintă vreo 10-20% din populație. Vreau să amintesc că unioniștii din R. Moldova nu obțin mai mult de 12-15 mandate în parlament. Ei mereu sunt necoordonați, iar el vrea să-i adune”, a declarat Dodon.

În același timp, Igor Dodon a spus că inițiativa de reformare a guvernului este cea mai scurtă cale către alegeri parlamentare anticipate, subliniind că nu va desemna niciun alt candidat pentru funcția de premier în cazul demisiei lui Pavel Filip.

„Noi avem prea mulți funcționari, de aceea susțin inițiativa de reducere a ministerelor. Dar, reformarea guvernului este cea mai scurtă cale spre alegeri anticipate. Dacă Filip demisionează, nu desemnez nicio altă candidatură”, a avertizat el, citat de Agora.md. Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a solicitat guvernului ca până săptămâna viitoare să vină cu o nouă foaie de parcurs pentru lunile iulie — decembrie 2017. Printre acțiunile prioritare ar urma să se regăsească votarea în parlament a proiectului privind reformarea executivului.

Related Articles

Back to top button